Fler teorier om hur coronaspridningen ska stoppas än ren fakta

Text:

Bild: TT

Den svenska strategin för att hejda coronaspridningen är att undvika sociala kontakter. Många jobbar hemifrån, gymnasieskolor och högskolor bedriver undervisning på distans och samlingar överstigande 500 personer är förbjudna. Syftet är att vinna tid – så att vården med större säkerhet ska kunna hantera de allvarligaste fallen. Problemet med denna strategi är att all ekonomisk aktivitet – som bygger på möten mellan människor, handel och kommers – har dragits ner till lägsta möjliga nivå.

Tanken är att när 60–70 procent av befolkningen haft viruset uppstår vad som kallas för flockimmunitet, eftersom en som haft viruset inte kan drabbas fler gånger. Men det finns rapporter från Kina, Japan och Sydkorea som tyder på motsatsen. I Kina friskförklarades en 36-årig man och skickades hem från sjukhuset. Fem dagar senare var han död. I Guangdong-provinsen har friskförklarade patienter vid senare tester återigen visat sig vara smittade.

LÄS OCKSÅ: Ett förlorat år i världsekonomin

Enligt Philip Tierno Jr, mikrobiologiprofessor vid New York-universitet, kan infektionen visa sig vara passiv med minimala symtom och intensifieras om den tar sig till lungorna. Dock är forskningsläget oklart och Nassim Taleb, riskprofessor vid samma universitet, har tidigare konstaterat att virusets historik är alltför kort för att man ska kunna dra definitiva slutsatser.

Forskare uppger dock för LA Times att det är mer sannolikt att det är fel på testerna än att patienter smittats på nytt. En annan förklaring kan vara att patienterna också friskförklarats alltför tidigt, åkt hem för att senare återvända när hälsan förvärrats. Efter tillfrisknande bör immunförsvaret klara av viruset och det enda, och ovanliga, skälet skulle kunna vara att immunförsvaret inte fungerar ordentligt, enligt Keiji Fukuda, professor i folkhälsa vid Hong Kong-universitetet.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.