Skola i Värmland stängde efter coronalarm – visade vara falskt

Text:

Foto: TT

När uppgifterna om coronasmittan blev kända satte kommunen igång förberedelser för att försöka sanera skolan och eventuellt kalla in vikarier, och framförallt stänga den för att undvika vidare smitta. Svartå ligger strax söder om Degerfors.

Men i morgon onsdag kommer de 36 barnen gå till skolan som vanligt igen. Den anställde hade hittat på uppgiften om att hen var smittad.

Nu missar skoleleverna bara en skoldag, i dag tisdag var det sedan länge planerat för en studiedag. Men i morgon ska allt vara som vanligt igen.

Ja, inte riktigt, förstås. För det finns en medarbetare som lär få svara på en rad frågor. Från Degerfors kommun säger man att man ser mycket allvarligt på händelsen.

– Medarbetaren lämnade falska uppgifter helt enkelt, säger Timmie Falk, kommunikatör på Degerfors kommun till Nerikes Allehanda (NA).

Personen kontaktade sin arbetsgivare och berättat att hen hade insjuknat i corona. Detta efter att ha lämnat prover och proverna visade på Covid-19, enligt dennes besked. Men det visade sig alltså att medarbetaren lämnat falska uppgifter och inte alls är sjuk, vilket kom fram i smittspårningen.

NA: Vad har det inneburit för skolan?

– Det här har inneburit stora problem för föräldrar som varit tvungna att ta ledigt och vara hemma med sina barn. Vår städpersonal har också varit här och sanerat skolan. Vi har lagt ner mycket tid på att arbeta med det här. Men vi gjorde vad vi var tvungna att göra och vi hade ingen anledning att misstro den här anställde, säger Timmie Falk till NA.

Vilken form av påföljd som den anställde nu kan vänta sig är oklart men kan enligt uppgift både handa om arbetsrättsliga åtgärder eller brottsmisstanke.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.