Aktuellt / Covid-19

Svepet: Över 1000 döda av covid-19 i New York – ökar snabbare än Italien

110 döda i COVID-19 i Sverige men läget stabiliseras. Stor personalbrist i svenska kommuner. Spanien stänger företagen medan Twitter tystar Bolsonaro i Brasilien.

I fredags avled en 26-årig kvinna i COVID-19. 110 personer i Sverige har hittills dött av virussjukdomen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT. Antalet upptäckta smittade 3700.

Men positivt är att antalet som intensivvårdas har minskat och den ökning av äldre smittade har avtagit.

- Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt. För det här ser så väldigt annorlunda ut än vad det sett ut i många av de länderna som råkat riktigt illa ut, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har börjat testa slumpvis utvalda i Stockholm för att få en uppfattning om utbredningen. Försvaret ska utföra testerna genom att besöka människor i hemmet. Om någon vecka går de vidare med tester i övriga Sverige.

Fribeloppet för studenter avskaffas

För att ge vårdstudenter full möjlighet att hjälpa till i vården tar regeringen tillfälligt bort fribeloppet för hur mycket pengar studenter får tjäna utan att deras möjligheter att ta studielån försämras, skrivet TT. En heltidsstudent får i vanliga fall inte tjäna mer än 90 000 kronor på ett år för att vara berättigad till studiemedel.

Arbetskraftsbrist i kommunerna

Sjuk- och smittoriskfrånvaron i coronavirusets spår har lett till stor personalbrist i kommunerna, som behöver tusentals för att täcka upp för de som är borta. I Östersund fick kommunen in 150 svar på en annons – och skulle behövt det dubbla.

– Det är väldigt blandat, inom förskolan har vi bortfall på personal mellan sex och 30 procent. Och tittar man på vård och omsorg så är det runt 20 procent, säger Anders Wennerberg, till Ekot.

Ett exempel är en permitterad hotellanställd som nu börjar på ett LSS-boende.

– Hon ser det som en möjlighet att få prova på ett helt annat yrke. Det tycker jag är ett härligt, att i bedrövelsen med corona kunna se det ljusa, säger Maria Nilsson, enhetschef vid Östersunds kommun.

Börsen faller i Asien

Veckan börjar med börsnedgång. Tokyobörsen föll med 3 procent när handeln öppnade idag.Även börsen i Hongkong öppnade neråt. Biltillverkaren Toyota är bland de stora förlorarna. Idag meddelade bolaget att de stänger alla fabriker i Europa, utom de i Ryssland, till den 20 april, skriver SvD.

Utrikes

Twitter tystar Bolsonaro

I videoklipp går president Jaire Bolsonaro runt i huvudstaden Brasilia och uppmanar människor att gå till jobbet som vanligt för att få fart på ekonomin.

Twitter tog ner inläggen bara några timmar efter att de publicerats med hänvisning till att deras regler inte tillåter budskap som utsätter människor för att smittas av coronaviruset, skriver SvD.

Brasiliens president Jaire Bolsonaro har ända sedan utbrottet började ifrågasatt riskerna med coronaviruset och de karantänregler landets guvernörer har infört. Enligt honom används regeringens smittostatistik för att ”tjäna politiska intressen”.

USA förlänger karantänregler

President Trump rättar sig efter experterna och överger sin tanke om att öppna USA till påsk. Istället fortsätter den sociala distanseringen till den 30 april. Enligt SVT har antalet döda i delstaten New York överstigit 1000 personer, 16 dagar efter att det första dödsfallet. Det är snabbare än i Spanien, där det dröjde 18 dagar från första dödsfallet till 1000 döda, och Italiens 21 dagar.

Spanien stänger industrin

Spaniens regering stänger alla företag som inte producerar mat eller sanitärt material under två veckor med start idag, och förbjuder invånarna att alls gå hemifrån under två veckor, annat än för att köpa mat och medicin, skriver DN. De som inte längre får gå till jobbet ska få lön som vanligt, men förväntas göra upp med arbetsgivarna om att jobba igen tiden innan året är slut, säger arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz.

Debatt

Testa fler och spåra smittan kan rädda oss från recession

Sverige bör satsa på att systematiskt testa befolkningen och spåra smittan i mycket större utsträckning för att kunna rädda både folkhälsa och ekonomi. Dessutom skulle det minska det sociala lidandet, framför allt hos äldre, skriver forskare i nationalekonomi på SvD:s debattsida.

” …Vi menar att risken för att covid-19 leder till en djup recession får anses vara betydande och att stora utgifter därmed är befogade. Vi tror inte heller att den ekonomiska kostnaden för masstester behöver vara särskilt stor sett i relation till vinsten…”, skriver de.

Flexiblare arbetsmarknad spelar roll för hur vi tar oss ur krisen

”Precis som vid tidigare kriser kommer coronakrisen att leda till stora strukturförändringar. Företag kommer att slås ut och arbetslösheten kommer att stiga i vissa branscher. Ett centralt inslag i krisbekämpningen måste därför bli reformer som ökar arbetsmarknadens flexibilitet och matchningsförmåga.” Det skriver Nils Karlson, professor  och vd forskningsinstitutet Ratio, och Charlotta Stern, professor och vice vd för forskningsinstitutet Ratio på DN Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera