Aktuellt / Inrikes

Svepet: Facken kräver ersättning för anställda som smittats av covid-19

Trump stryper betalningar till WHO, facken kräver ekonomiskt skydd mot covid-19 och Sydkorea går till val.

SVERIGE:

Fackförbund kräver utökat coronaskydd

Flera fackförbund vill nu ha en utökad rätt till ekonomisk ersättning för anställda som smittas av covid-19 på sin arbetsplats, skriver Ekot. Sjukdomar som SARS och tuberkolos finns sedan tidigare med i den förordning som reglerar vilka sjukdomar som ger rätt till den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen, men inte covid-19.

Fackförbunden skickade en förhandlingsframställan till Sveriges kommuner och regioner strax före påsk.

– Vi vill att det ska finnas ett efterlevandeskydd för anhöriga, om våra medlemmar dör. Vi vill också att det ska finnas ett arbetsskadeskydd, om våra medlemmar skadas och inte kan gå tillbaka och arbeta heltid, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet till Ekot.

Ärendet är ute på snabbremiss.

Förhöjda radonhalter i kommuala lägenheter

30 procent av Eskilstunas kommunala bostadshus har förhöjda radonhalter, visar en granskning som Hem & Hyra gjort tillsammans med SVT Nyheter. Granskningen visade att bara åtta av 17 kommuner som är särskilt utsatta för markradon gjort godkända radonmätningar. I Eskilstuna hade flera av husen mer än tre gånger så höga radonvärden är det tillåtna.

Chockökning av ärenden på försäkringskassan

Slopade karensavdraget och nya sjuklöneregler gjorde att Försäkringskassan hade 16 000 fler ärenden i mars än normalt. Hittills har 250 000 svenskar sökt ersättning för karensavdraget, rapporterar TT.  Läget på Försäkringskassan är enligt nationella försäkringssamordnaren Cecilia Udin ”ansträngt” och uppmanar så många som möjligt att söka ersättning via hemsidan och inte per telefon.

INTERNATIONELLT

Trump stoppar WHO-utbetalningar

USA:s president Donald Trump stoppar landets utbetalningar till Världshälsoorganisationen WHO som enligt presidenten misslyckats med bekämpningen av coronaviruset. USA ger årligen ungefär 400 miljoner dollar per år till WHO, enligt TT.

FN:s generalsekreterare António Guterres är kritisk till beslutet.

"det är heller inte rätt tid att minska resurserna för WHO:s verksamhet eller någon annan humanitär organisation i kampen mot viruset", skriver han i ett uttalande.

Pandemipåverkat val i Sydkorea

Under onsdagen genomför Sydkorea sitt parlamentsval - trots coronapandemin. Men på grund av coronaviruset kommer väljare feberkontrolleras och vallokalerna ha speciella öppettider för folk i karantän, enligt sydkoreanska myndigheter.

Alla som röstar måste bära munskydd.

Vallokalerna stänger klockan 11 svensk tid.

Danmark fortsätter öppna upp

De danska skolorna och förskolorna har haft stängt sedan den 11 mars. Men nu ska landet gradvis öppna igen och i dag onsdag får förskolebarn återigen gå till förskolan. Men danska myndigheter har uppmanat förskolorna att hålla förskolebarnen på minst två meters avstånd från varandra.

Regeringen förhandlar nu om hur öppningen ska gå till. S har kritiserats av Folketingets blå oppositionsblock för att sakna en plan för hur landet ska släppa på karantänen, skriver TT.

DEBATT

Andersson (S) och Bolund (MP): ”Vårt reformarbete fortsätter vid sidan av krisåtgärderna”

Finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund skriver på DN Debatt en debattartikel där man sammanfattar de ekonomiska åtgärderna för att stoppa konsekvenserna av coronapandemin. Dessutom skriver man att både arbetet med 72-punktsprogrammet och med ”kampen mot samhällsproblemen” fortsätter trots krisen.

”Krisen kan få allvarliga konsekvenser för Sverige under lång tid. Så snart kampen mot smittspridningen tillåter ska den ekonomiska politiken inriktas mot att stödja en snabb återhämtning”, skriver Bolund och Andersson.

Järvadebattörer: Järva krävs extra krisåtgärder

Mer behöver göras för invånarna i Järvaområdet norr om Stockholm. Området har drabbats hårt av coronaviruset och är överrepresenterat i dödsstatistiken. Nu kräver Kahin Ahmed och Mohamed Hagi Farah på Aftonbladet Debatt att mer görs för att hindra virusets påverkan på lokalsamhället.

Vi kräver extraordinära krisåtgärder nu, för att begränsa krisens  omfattning. Vi kan inte vänta. Vi efterlyser en samordningsgrupp som agerar på ett effektivt sätt mot pandemins negativa konsekvenser i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta”, skriver Kahin Ahmed och Mohamed Hagi Farah, två lokalprofiler i Rinkeby/Kista och Spånga/Tensta som drabbats hårt av coronaviruset.

V i Stockholmsregionen: SL måste göra mer för att stoppa smittspridningen i Järva

Vänsterpartiet i Stockholmsregionens gruppledare Anna Sehlin kritiserar ansvariga regionrådet Kristoffer Tamsons för att sakna en plan för att begränsa smittspridningen i Rinkeby/Kista. Det skriver hon på Expressen Debatt.

”Vad gör då SL för att minska trängseln och smittspridningen? De uppmanar folk att inte åka med dem, vilket många inte kan välja bort. De drar ner på trafiken och rulltrappan i Rinkeby står still – igen. Det skapar långa köer och människor trängs ihop på en liten yta. I en kris är det extra viktigt att alla medborgare känner tillit till sjukvården och myndigheter och då måste grundläggande infrastruktur fungera. Därför kräver vi att SL genast löser problem med trängsel och stillastående rulltrappor i Rinkeby”, skriver Anna Sehlin.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera