Åsberg: Tack Ilija! Du gör mitt jobb enkelt

Somliga människor märks när de träder in i ett rum. Fastighetsmiljardären Ilija Batljan har den egenskapen. Första gången jag träffade honom var på en halvofficiell middag. Det var tiotalet år sedan och han var kommunalråd i Nynäshamn. Träffade, förresten? Såg honom är nog bättre uttryckt. Och hörde. Jag minns inte om vi pratade på tu man hand. Däremot kommer jag ihåg ansiktet väl. Han såg bestämd – närmast skeptisk – ut. Och av diskussionen som fördes runt bordet förstod man att han inte är typen som uthärdar dårskap med jämnmod.

Några år senare stötte vi på varandra igen i Almedalen. Batljan var med i en panel som jag modererade. Vid det laget var han vice vd i Rikshem och ämnet var bostadskrisen. Den nyblivne direktören tog över showen och gjorde de andra panelisterna till statister. Han sågade bostadspolitiken i småstycken och föreslog radikala åtgärder för att få fart på byggandet. Politikerna har i stort sett inte gjort något av det Batljan förespråkade. Å andra sidan har han kunnat genomföra somligt i egen regi i stället och blivit miljardär på kuppen.

Efter den gången i Visby har jag tagit varje tillfälle som bjudits att hålla en mikrofon framför munnen på Ilija Batljan. Och han har aldrig gjort mig eller åhörarna besvikna. Helt orädd och med en böjelse för drastiska formuleringar är han en citatmaskin. Den där kärva karisman kommer fram väl i Emanuel Sideas intervju i senaste numret. Magnatens syn på risk skiljer sig från de flesta and­ras och det är väl därför som han regelmässigt kör med högsta fart genom kurvorna, obekymrad om att hjulen emellanåt snuddar dikeskanten.

Förra veckan anhölls Batljan och fem andra, misstänkta för insiderbrott. Han häktades aldrig utan släpptes efter ett dygn. Enligt åklagaren fortsätter utredningen och misstanken kvarstår. Jag vet inte mer än någon annan utomstående vad som har hänt och vi ska inte föregripa rättvisans gång. Ändå vill jag ta det lite okonventionella greppet och utrycka förhoppningen att misstankarna mot Ilija Batljan visar sig obefogade och att han kan kvarstå som vd för sitt SBB.

Detta säger jag delvis för Sveriges skull. Han gör landet rikare, både bokstavligt och bildligt. Men mest tänker jag nog på mig själv. Folk som Ilija Batljan gör nämligen jobbet för oss i media så oändligt mycket enklare. Och roligare.

Läs alla krönikor av Jon Åsberg här!

Text: