Han gick från telekom till att odla 500 ton tomater i en kretsodling: »I rättan tid«

Text:

Foto: Joel Jonsson

Daniel Brännström började sitt yrkesliv med systemförsäljning inom telekombranschen. Sedan skolade han om sig och läste beteende­vetenskap. Efter att ha startat ett eget företag som »aldrig tog fart«, så träffade han Per-Erik »Pecka« Nygård, och 2013  började de jobba med Peckas naturodlingar.

– Jag insåg att det var mycket intressantare och i rättan tid. Så vi började jobba på en idé om hur vi skulle kunna skala upp från hans försöksanläggning.

Vi sitter ute i vårsolen, utanför Supa­wan’s take away, en thairestaurang belägen i industriområdet vid Murberget i Härnösand. Daniel förklarar att Pecka Nygård i många år innan de började jobba tillsammans haft en småskalig kretsloppsodling ute i Södra sundet, ett slags test i Stefan och Eva Goës (före detta språkrör för Miljöpartiet) trädgård. Och att han senare fortsatte att jobba småskaligt med kretsloppsodlingar efter det.

– Det är framtidens sätt att odla, och det måste vi kunna visa andra, säger Daniel Brännström.

Peckas naturodlingar är Europas största kretsloppsodling, och driver både växthus och fiskodlingar. Genom att använda sig av ett slutet kretsloppssystem har man en produktionskapacitet på 500 ton tomater och 40 ton regnbågslax, och kan odla allt på land. I detta system används näringen i vattnet som laxen simmar runt i för odlingen av tomatplantorna – som i sin tur renar vattnet till fiskarna. Det blir alltså ett slags reningsbad.

–  I februari 2018 hade vi en kund och 4 000 kvadratmeter, då kunde vi skörda ungefär 150 ton tomater och 20 ton fisk. Nu, två år senare, har vi ungefär 13 000 kvadratmeter, över 250 kunder och kan skörda 500 ton tomater och 40 ton fisk.

Peckas naturodlingars kortsiktiga mål är att komma upp i full produktion och att få ner produktionskostnaderna, förklarar Daniel. Och att kunna visa att den kombinationen är möjlig, är centralt för bolagets mer långsiktiga målsättning.

– Syftet är ju att vi vill visa att det fungerar, och sedan även sprida det här systemet. Att sälja nyckelfärdiga system. Det är också varför vi byggt ett tredje växthus, för att ha ett skalbart system redo att säljas.

Daniel Brännström är personligen intresserad av idéerna, och berättar att han brinner för bra mat. Om han vill köpa en ekologisk rapsolja, tar han som exempel, så letar han gärna fram vilken butik som har den bästa.

– Mycket handlar det om bra mat; har du bra råvaror så får du också möjligheten att göra riktigt bra mat.

Han lyfter också entusiastiskt det faktum att medan man ser fiskodling som en miljöpåverkan i havet, man här i stället använder vad som annars skulle ha skapat en övergödning som en resurs i växthuset.

– Det som ansågs som skit nyttjar vi som näring. Då blir det ju så att jag kände att det här odlingssättet ger oss en bättre möjlighet att ta hand om vatten. Matproduktion tar mycket vatten, och i framtiden kommer det att handla om kniven på strupen för att ha rent vatten att använda i matproduktion.

Han menar att matodlingarna måste tänka till om hur de gör resursmässigt.

– När även den tanken landade hos mig, så kände jag att det här måste jag få vara med om att utveckla. Jag får möjligheten att påverka miljömässigt.

Han säger också att kretsloppsodlingar är bättre även för dem som jobbar med det. Man håller inte på med bekämpningsmedel och gifter som kan vara skadliga.

– Det har varit en del av min drivkraft i det här, att det är så många delar man checkar av. Det är det som gör mig engagerad, och får mig att verkligen vilja lägga energi och tid på att utveckla det.

***

FAKTA: Daniel Brännström.

Född: 1970.

Bor: Härnösand.

Aktuell: Som en av grundarna av Peckas natur­odlingar arbetar han med kretsloppsodling av lax och tomater.

Åt: Lunchbuffé på Supawan’s take away, en thai­restaurang nära Peckas naturodlingar vid  Murberget i Härnösand.