Aktuellt / Covid-19 / Inrikes

Svepet: Sverige erbjuder inte coronahjälp till grannländer

Sverige ger ingen hjälp under covid-krisen, polska presidentvalet skjuts upp och alliansen vill stoppa ”djurrättsextremism”.

SVERIGE:

Sverige erbjuder inte coronahjälp till grannländer

Sverige hjälper varken till med vård av coronasjuka eller skyddsutrustning till andra EU-länder, visar en granskning av Ekot. Andra länder har erbjudit både vårdpersonal och skyddsutrustning till hårt drabbade länder, men Sverige har hittills inte ställt upp. Än så länge har ungefär hälften av EU-länderna ställt upp med hjälp, bland annat Rumänien, Danmark och Finland.

Omsorgspersonal vågade inte jobba med äldre smittade

Enligt personal på ett hårt smittat äldreboende i Södra Stockholm har närmare 30 boende dött i sviterna av covid-19. Men trots att boendet var hårt drabbat har personal inte haft tillgång till nödvändig skyddsutrustning och saknad nödvändig information, rapporterar Ekot. Personal vittnar om att boende fått ligga i sin egen urin och avföring eftersom personal inte vågat gå in rummen. Enhetschefen Marie Bergström säger att vittnesmålen låter som ”en stark överdrift”, men medger att boendet haft personal som vägrat jobba och i stället sjukskrivit sig.

Klart: hpv-vaccin även till pojkar i höst

Till hösten kommer även pojkar erbjudas hpv-vaccin inom det nationella vaccinationsprogrammet, meddelar Folkhälsomyndigheten. Enligt myndighetens uträkningar kan vaccination av pojkar på sikt hindra närmare 130 hpv-relaterade cancerfall per år. Flickor har vaccinerats mot hpv-viruset sedan 2010, skriver TT.

UTRIKES

Tre ryska läkare har fallit ut genom fönster

Tre kritiska ryska läkare som arbetat med coronavården har de senaste veckorna ramlat ut från fönster och antingen dött eller skadats allvarligt, skriver CNN. Två av läkarna har dött och en vårdas med svåra skador.

En av läkarna, ambulansläkaren Alexander Sjupelov, har enligt BBC ramlat ut från ett fönster ett par dagar efter att han lagt upp ett klipp på sociala medier där han kritiserar att han tvingats fortsätta jobba trots att han är smittad med covid-19.

Anastasia Vasiljeva, ledare för det regimkritiska läkarnas union, säger till CNN att hon inte tror att det rör sig om riktade attacker, utan att fallen snarare är ett uttryck för den pressade situation som den ryska vårdpersonalen befinner sig i.

Polska presidentvalet skjuts upp

På söndag skulle Polen gå till presidentval. På grund av pandemin skjuts det polska presidentvalet upp på obestämd tid, skriver TT. Detta bekräftades av Lag och Rättvisas partiledare Jaroslaw Kaczynski under onsdagskvällen.

Något nytt datum för valet är ännu inte satt. I opinionsundersökningarna leder Lag och Rättvisa stort och väntas få närmare 50 procent i presidentvalet.

DEBATT:

13 jordbruksexperter : ”Ofullständiga kalkyler gör jordbruket till klimatbov”

Svenskt jordbruk är sannolikt klimatneutralt redan i dag, menar 13 jordbruksexperter som anser att jordbrukssektorn inte alls är den klimatbov som vissa politiker ger sen av. Visst finns utsläpp, men om man räknar in allt kol som binds i produkterna på grund av jordbruket är inte jordbrukssektorn en särskilt stor klimatbov, tycker experterna.

”Men visst, vi kan göra ännu mer. Dock medför nya komplexa odlingssystem risker för lantbrukare och kräver investeringar i kunskap och teknik. Det förutsätter god lönsamhet, vilket saknas i många lantbruksföretag”, skriver de 13 experterna på DN Debatt.

C, L, M, KD: Sätt stopp för hoten mot djurägare och bönder

Mer måste göra för att stoppa den våldsbevakande djurrättsaktivismen, menar Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Lagstiftning måste skärpas och varje region ska ha en särskild utredare med fokus på frågorna, menar partierna.

”Det behövs en översyn av lagstiftningen om brott mot lantbrukare, jägare och djurproducerande verksamheter som utförs av våldsbejakande extremister. Brotten skapar stor otrygghet hos dem som utsätts och orsakar ekonomisk skada både för enskilda och för näringslivet”, skriver de rättspolitiska talespersonerna de fyra tidigare allianspartierna på Aftonbladet Debatt.

KD: Använd inte coronakrisen för att bygga ut EU

Svenska skattebetalare - som redan betalar en hög generell skatt -  ska inte betala för att andra länder inte gjort sin hemläxa, skriver Kristdemokraternas Desirée Pethrus och Hampus Hagman i en artikel på SvD Debatt.

KD-politikerna kritiserar förslaget för EU:s långtidsbudget och den krisfond som föreslagits efter coronakrisen. Sverige bör inte stå som garant för andra länder med sämre ekonomi och stödsystem, menar Hagman och Pethrus.

”Sveriges ansvarstagande för statsfinanserna, oavsett regering, och låga statsskuld gör att vi står bättre rustade än många andra ekonomier i EU. Svenska skattebetalare, som dessutom betalar en generellt sett hög skatt, ska inte betala för att andra länder inte har gjort sin hemläxa”, skriver dem.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera