Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Jon Åsberg: En nation av besserwissrar

I Sverige tror vi på våra myndigheter – inte Gud, skriver Jon Åsberg.

Mormor var troende. Högkyrklig. Hon tyckte om att lyssna på gudstjänsten i radion på söndagarna när hon inte rent av själv gick i högmässan, vilket hände. I övrigt kan jag inte påminna mig en enda människa från uppväxten som hade en uttalad gudstro.

Någon gång under gymnasieåren var jag på skidläger i Österrike. Där var folk från bland annat USA och jag minns hur förbluffad jag blev över att det fanns jämnåriga från ett modernt, västerländskt samhälle som inte bara trodde på Gud. De hade svalt skapelseberättelsen otuggad också!

Jag vet inte om Sverige var världens mest sekulära land redan på den tiden, men att vi var bäst i största allmänhet rådde inget tvivel om. I alla fall inte för mig. Och som äktsvensk fullblodsateist försökte den lille besserwissern naturligtvis tala de vilseförda till rätta. På hyfsad, men knappast felfri, engelska och med tydlig svensk accent. Ni kan tänka er hur det gick.

Sedan dess har jag hört hundratals berättelser om moraliskt högresta svenskar som åker ut i världen och predikar för människor eller länder hur de ska sköta sina angelägenheter. Så här återvinner ni hushållsavfall. Så här når ni jämställdhet i statsförvaltningen. Så här bygger ni ett pensionssystem. Även sexköpslagen visar sig nu vara en sådan svensk immateriell produkt, dessvärre otillräckligt trycktestad på den inhemska marknaden innan den gick på export (läs mer här!).

Beskäftigheten tycks faktiskt så vanlig hos oss svenskar att det kanske är dags för World Values Survey att klassa den som nationellt särdrag, vid sidan av sekularismen och individualismen. En annan utmärkande egenskap för ärans och hjältarnas folk, enligt WVS, är för övrigt att vi värdesätter våra äldre näst lägst av alla folk, efter esterna (läs mer här!).

Sett i det ljuset är det väl inte så konstigt att Sverige har så många fler döda i covid-19 på äldreboenden  än grannländerna. Eller vår envisa övertygelse att det svenska sättet att bekämpa pandemin är det enda rätta. Vi tror på Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten. Inte på Gud fader.

Läs fler artiklar från senaste numret här!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera