Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Spaningsledaren efter 18 år i Palmegruppen: »Jobbet är klart«

Palmegruppens spaningsledare sammanfattar 18 års arbete, Amazon pausar sin teknik för ansiktsigenkänning och högskola misstänker omfattande fusk. Läs mer i svepet!

INRIKES

Palmegruppens spaningsledare: Jobbet är klart

När åklagaren Krister Petersson presenterade vem han tror sköt Olof Palme under onsdagen fanns spaningsledaren Hans Melander vid hans sida. Hans Melander har jobbat i Palmegruppen sedan 2002 och spaningsledare sedan 2017. När nu förundersökningen läggs ner sammanfattar han 18 års arbete med att slutresultatet är tillfredsställande i deras ögon.

- Ja, jag känner väl att jobbet är klart så till vida att vi har kommit fram till en lösning som vi tror på och vi känner oss nöjda med den, säger Hans Melander till TT.

TT:s fråga: Hur säker känner du dig på att Stig Engström är personen som har gjort det här?

- Jag får säga som åklagaren gör. Jag tror att Engström, om han hade utretts på det sätt som han kanske borde ha gjort när händelsen var aktuell, hade blivit häktad då. Så misstänkt tycker jag att han är.

LÄS OCKSÅ: Tidigare Palmeutredaren: En jävla debatt väntar

Högskola misstänker omfattande fusk

Mälardalens högskola misstänker att det pågår förberedelser till organiserat fusk inom matematik. Därför väljer man att tillfälligt skjuta på examinationerna tills man hittat ett sätt att genomföra testen på ett säkert sätt.

"Det är djupt beklagligt att vi tvingas skjuta upp examinationer med så kort varsel och vi är medvetna om att beslutet kommer att påverka många studenter. Som högskola är det dock vårt uppdrag att säkerställa rättssäkerhet vilket är anledningen till att vi tvingas ta det här beslutet", säger Malin Gunnarsson, biträdande högskoledirektör, i ett pressmeddelande.

UTRIKES

Amazon stoppar tillfälligt ansiktsigenkänning

Amazon har bestämt sig för att stoppa polisen från att använda företagets teknik för ansiktsigenkänning. Detta sedan Amazon fått omfattande kritik om att tekniken har missbrukats under protesterna i USA senaste tiden. Förbudet gäller under ett år i väntan på statlig reglering.

Över två miljoner fall av corona i USA

USA har nu över två miljoner smittade av corona. Detta enligt statistik från Johns Hopkins-universitetet. Totalt har 113 000 personer avlidit i smittan vilket gör landet till det värst drabbade i världen. Globalt sett har 7,4 miljoner smittats och över 416 000 har dött.

 

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera