Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svep: Svensk polis använde ansiktsigenkänning utan att informera

Polisen testar ansiktsigenkänning, USA drar tillbaka militärpersonal från Irak och Australien öppnas upp efter coronaviruset. Läs mer i morgonens nyhetssvep!

Inom den nu avslutade operation Rimfrost testade polisen en ny teknik för ansiktsigenkänning, rapporterar Ekot. Det handlar bland annat om att kunna sålla i bildmaterial efter övervakningsfilmer som fångar samma person. Men då ansiktsigenkänning behandlar känsliga personuppgifter är det intressant för Datainspektionen, som aldrig kontaktades av polisen gällande den nya tekniken.

– Vi (har) pratat med vår rättsavdelning och där var deras bedömning att vi kunde göra tester, säger Niclas Appleby, it-forensiker på NFC.

Tufft för Åland om svensk turism inte tillåts - inväntar förtydligande

När Finland i torsdags meddelade att de åter öppnar sina gränser för resande till och från de nordiska och baltiska länderna gjorde de ett undantag för Sverige. På grund av smittoläget här kommer de virusrelaterade gränskontrollerna mellan Sverige och Finland att vara kvar, en mycket dålig nyhet för turistberoende Åland. Enligt Visit Åland står Sverige och Finland för 86 procent av övernattningarna på ögruppen, med ungefär hälften var, rapporterar Ekot.

Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland, har kontaktat landskapsregeringen om huruvida även fritidsbåtar stoppas av reserestriktionerna.

– Vi väntar på förtydligande om exakt vad som gäller, säger hon.

Amerikansk militärpersonal kallas hem från Irak

I ett gemensamt uttalande från länderna meddelar man att USA kommer att fortsätta minska styrkorna i Irak, då man gjort betydande framsteg med att eliminera hotet från IS, men exakt hur många personer det handlar om nämns inte.

USA har upprepat att de inte söker permanent bas eller militär närvaro i landet, och Irak har efter flera raketattacker mot amerikanska mål i landet lovat att skydda baser som inrymmer amerikansk militär.

Australien lättar på ytterligare coronarestriktioner

Enligt Australiens högste medicinskt ansvarige, Brendan Murphy, är vissa delar av landet helt fria från coronasmitta, och premiärminister Scott Morrison har nu sagt att flera delstater kommer att kunna lätta på coronarestriktionerna från och med nästa månad. Exempelvis talas det om att tillställningar på sportarenor och festivaler ska kunna genomföras, och anläggningar med kapacitet för 40 000 besökare får öppnas med en gräns på 25 procent av sin kapacitet.

Även vissa utländska studenter ska tillåtas att återvända till Australien, men bara till de delstater som även öppnar sina inre gränser.

DEBATT

"Det är av central betydelse att skapa en gemensam, europeisk syn på hot. Därför måste samarbetet mellan EU och Nato stärkas ytterligare. Det känns bra att kunna räkna med våra svenska vänner i detta ambitiösa arbete. Tyska Bundeswehr och Försvarsmakten kan lita på varandra", skriver Annegret Kramp-Karrenbauer, Tysklands försvarsminister och förbundspartiordförande för CDU, på DN Debatt.

"Omotiverade och onödigt otrevliga polisingripanden är en del av problemet. Att sälja kokain på krogen och gapa rasism när du åker fast är också en del av problemet", skriver polisen Nadim Ghazale på Expressen Debatt.

"Det borgerliga slagordet: Vi ska bekämpa fattigdom och inte rikedom, stämmer dåligt med verkligheten. Tvärtom visar forskning i dag att om vi inte börjar bekämpa rikedomen kommer det sluta illa", skriver Sandro Scocco, chefsekonom Arena Idé, och Lars-Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia på Aftonbladet Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera