Kamp utan framgång. Kampanjerna för Dawit Isaak har varit många men brodern Esayas (i rött) vägrar ge upp.

Aktuellt / Covid-19 / Debatt / Inrikes / Politik

Svepet: Dawit Isaak uppges leva, uppåt för distansarbete och nedåt för hotell

Dawit Isaak lever uppger såväl hans dotter som stödföreningen, allt fler gillar att distansarbeta. Hotell och restaurang permitterade mer än andra näringar när coronakrisen bröt ut.

Dottern bekäftar att Dawit Isaak lever

Den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak lever, bekräftar hans dotter Betlehem i sitt sommarprat i P1 idag. Den tysta diplomatin gör dock att hon inte kan utveckla hur hon vet, uppger hon. Dawit Isaak greps av eritreansk polis i september 2001, anklagad för brott mot rikets säkerhet, och har sedan dess varit fängslad utan rättegång. Uppgiften om att Isaak lever har i helgen bekräftats av stödkommittén Free Dawits ordförande Leif Öbrink.

Allt fler positiva till distansarbete

Var femte vill arbeta mer på distans efter Coronakrisen än de gjorde innan, enligt en undersökning som DN/Ipso har gjort.  Innan coronan slog till arbetade 26 procent av de  förvärvsarbetande minst en halv dag i veckan på distans eller hemifrån. Men under våren ökade andelen till 36 procent. Nu vill var femte  att arbeta mer hemifrån. Men 14 procent vill arbeta mindre, och ungefär hälften (48 procent) vill arbeta lika mycket efter som innan krisen.

Hotell drabbades av coronakrien

Hotell och restaurang är den bransch som korttidspermitterat störst andel av personalen under coronakrisen: 35 procent. Inom tillverkning har 30 procent av personalen permitterats. Branscher som har klarat sig helt eller nästan helt från permitteringar är energi, jordbruk, skogsbruk, fiske och utbildning. Allt enligt statistik från Stockholms Handelskammare.

DEBATT

"Har storföretagen blivit allierade med vänstern? Frågan kan tyckas märklig. Men på senare år har allt fler företag börjat marknadsföra sig som garanter för progressiva värderingar, vare sig det handlar om klimat, transgenderfrågor, antinationalism eller antirasism", skriver Göteborgs-Postens Håkan Boström.

"Om svenskarna tror att antirasismens enda case är en Linnéstaty i en park någonstans är det lätt att avskriva hela rörelsen. Strategin är genomskinlig, och för mycket spaltyta läggs på att ta statyfrågan på alldeles för stort allvar." Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen manar till besinning i statydebatten

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera