Svepet: Norsk gräns, svensk a-kassa och konflikten Kina-USA

Text: Redaktionen

Bild: TT

Spänd väntan på besked om norsk gränsöppning

Under fredagen väntas norska regeringen hålla presskonferens och berätta om de tänker ändra något på reglerna för gränsen mot Sverige, rapporterar Ekot. I gränsbygderna i Värmland hoppas man nu att gränsen ska öppnas så de många samarbetena mellan människor, kommuner och företag ska kunna dra igång fullt ut igen, och inte minst gränshandeln.

Uppdaterat klockan 14: Norge öppnar gränsen för fyra svenska län: Värmland, Örebro, Östergötland och Kalmar. Tidigare har man öppnat för Skåne, Blekinge och Kronoberg.

A-kassan under större tryck än under finanskrisen

I juni fick 60 procent fler a-kassa än under samma månad 2019. Till hösten tror Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, att antalet personer med utbetald a-kassa kommer att vara högre än under finanskrisens värsta period. "Jag vågar påstå att den siffran definitivt kommer att överträffas under hösten", säger han till TT.

Ökad spänning mellan USA och Kina

Spänningarna mellan USA och Kina fortsätter. Nu beordrar Kina USA att stänga det amerikanska konsulatet i Chengdu, som svar på stängningen i Houston, rapporterar flera amerikanska medier, som SVT tagt del av. USA beordrat de kinesiska diplomaterna att upphöra all verksamhet på det kinesiska konsulatet i Houston, Texas – och svaret från Kina kom under fredagen.

DEBATT

"Trots att industrin går på halvfart, så har kostnaderna för att släppa ut koldioxid inom EU:s system för utsläppsrätter (EU ETS) stigit under de senaste månaderna, mot nya rekordnivåer. Trots att utsläppen alltså temporärt minskat under coronakrisen har det inte blivit billigare, utan tvärtom dyrare, att skita ner. Det är en påminnelse om att systemet för att sätta pris på utsläpp numera fungerar." Det skriver Dagens Nyheter i sin huvudledare.

"Under alla år kunde Sverige åka snålskjuts på det brittiska motståndet mot kontinentala vidlyftigheter och federalistiska idéer. Nu är den alliansen borta. Och när sedan Tyskland bytte linje hängde Sverige inte med, utan lutade sig mot borgerliga budgethökar i Amsterdam och Wien. Förhoppningsvis leder nattens nederlag till en omprövning av det kloka i detta." Petter Larsson på Aftonbladet Kultur om EU-uppgörelsen.

"När vi väl påbörjar vår globala resa ut ur coronadepressionen får vi inte fastna i missriktade gröna satsningar som gör oss fattigare, samtidigt som de misslyckas både med att lösa klimatfrågan, och med att hantera de många andra, mer akuta problem världen står inför." Björn Lomborg, chef för Copenhagen Consensus Ceter på Svenska Dagbladets ledarsida.