Sverige på halvfart – men högt tryck på anställda inom vården

Text: Lennart Frykskog

Foto: TT

När Visma i år upprepar sin undersökning från 2017 visar sig de pouläraste semesterveckorna åter vara 29, 30 och 31. Den klassiska industrisemestern, som normalt även är den varmaste tiden i Sverige. Över hälften av oss är lediga då. Sedan avtar semesterfirandet markant.

Åtta av tio förvårvsarbetande uppger att de tar ut semester som vanligt i år. Vad gäller tidpunkten alltså. Mer hemester och mindre utland dock.

Men Covid-19 påverkar tidpunkten för var tionde, som säger att de inte kan ta ut semester när de önskar till följd av pandemin.

Vi tvistar en del på den här frågan

En del av dem utgörs av landets sjuksköterskor, som i år tvingas vara i tjänst i större omfattning än tidigare. Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, säger att sommarens schemaläggning alltid är svår i vården och att det i år är särskilt besvärligt.

– Nu skulle semester vara extra viktigt för många av våra grupper, för de är rätt slutkörda efter våren. Men vi upplever att flera arbetsgivare tar pandemin som intäkt för att utnyttja personal. Vi tvistar en del på den här frågan.

Tid till familj och återhämtning

Semester och bemanning beslutas efter förhandling med lokala företrädare och individuella uppgörelser, ofta med löfte om extra betalt. Hur uppgörelserna ser ut varierar lokalt och regionalt, men trycket på att  på semestrarna är hårt i, inte bara i storstäderna, menar Ann Johansson. Vårdförbundets hållning är att lag och kollektivavtal som ger rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet ska respekteras

– Vi tycker att det är rätt med individuella uppgörelser, men ramarna ska hållas. Att få veckor sammanhängande med semester är det absolut viktigaste, för att få tid till familjen och till återhämtning.

FAKTA UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen gjordes av YouGov gjord på uppdrag av Visma. Åtta av tio förvärvsarbetande (79 procent) upppger att det inte påverkas av covid-19 och kan ta ut semester som vanligt. 14 procent svarar att pandemin har påverkat deras semesterperiod. 11 procent uppger att de inte får ha semester när de önskar och 3 procent svarar att de inte får någon semester alls i sommar.

FAKTA VÅRDFÖRBUNDET

Har 114 000 medlemmar och organiserar fyra yrkesgrupper: sjuksköterskor (majoriteten), barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor.