Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Estnisk åklagare: Sveriges regering mörkade uppgifter

Estnisk åklagare tror att Sverige mörkar uppgifter om Estonia, FN håller krismöte bakom stängda dörrar och 31 smittade efter stor studentfest i Västerås. Läs mer i Svepet!

Estnisk åklagare: Sveriges regering mörkade uppgifter 

Estlands tidigare statsåklagare Margus Kurm anklagar den dåvarande svenska regeringen ledd av Ingvar Carlsson (S) för att ha mörkat uppgifter om vad som hände i katastrofen 1994, skriver den estniska tidningen Eesti Päevaleht.

Enligt Kurm kände 25 svenska ministrar kände till vilket skick vraket var i men undanhöll det medvetet.

I tidningen Eesti Päevaleht 25 hävdar han att svenska ministrar hade ingående kännedom om vrakets kondition – redan kort efter katastrofen – som man valt att hemlighålla. Han pekar på att Sverige är och var en marinnation med ubåtar och stora resurser för undervattensoperationer.

– Låter det rimligt att en stat som har möjlighet att utreda en olycka där 850 personer dog inte skulle ha gjort det? Skulle svenskarna inte ha sänt sina dykare till vraket 1994 och struntat i att undersöka vraket? De åkte förmodligen dit och undersökte allt som kunde undersökas, säger Margus Kurm.

När tidningen frågar om den svenska regeringen kan ha ljugit för esterna svarar han:

– Ja, ja.

Den tidigare statsåklagaren pekar också på den svenska regeringens iver att först ta beslut om att inte bärga färjan – och sen att täcka över den med cement på havsbotten.

– Man fraktade dit 400 000 kubikmeter sand och sten och man beslutade om gravfrid väldigt snabbt i februari 1995 när utredningskommittén fortfarande arbetade. Därefter försvann dykvideos från december 1994 och angående de kopior som gjorts offentliga så har SKL slagit fast att några av dem har blivit manipulerade, säger Margus Kurm till Eesti Päevaleht 25.

Anhöriga informerades inte om livsavgörande beslut

Äldre människor som var sjuka med covid-19 gavs vård i livets slutskede, så kallad palliativ vård, utan att anhöriga hade blivit informerade eller involverade i det, rapporterar Ekot.

Över hundra personer har anmält till Inspektionen för vård och omsorg, IVA, att deras anhöriga med covid-19 antingen inte fått syrgas, näringsdropp eller att de inte fått komma till sjukhus. Om det är möjligt ska anhöriga involveras i beslutet om palliativ vård.

– Det är liksom helt galet, det här är helt emot alla regler. Jag blir alltså väldigt upprörd när jag hör de här sakerna, säger Ingmar Skoog, professor i epidemiologisk psykiatri vid Göteborgs universitet.

FN håller krismöte bakom stängda dörrar

Under tisdagen kommer FN:s säkerhetsråd att bakom stängda dörrar hålla ett krismöte med anledning av de upptrappade fientligheterna mellan Armenien och Azerbajdzjan i den omstridda regionen Nagorno-Karabach. Det rapporterar TT.

Jakob Hedenskog vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar att oroligheterna skulle kunna bli en tändande gnista för en mer omfattande konflikt i Kaukasien.

–  Det finns en stegrande faktor här som ser ut att kunna bli något större som inte är långt ifrån kriget på 1990-talet. Den risken kan inte uteslutas, säger han till TT.

9000 kvinnor vittnar om våld i nära relation 

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av sin man och var femte misshandel som polisanmälts hittills i år har skett i en nära relation. Åtta av tio av anmälarna var kvinnor. Totalt har närmare 9000 kvinnor polisanmält våld i nära relation hittills i år, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, rapporterar SVT.

– Mäns våld mot kvinnor är så omfattande att man definierar det som ett samhälls- och folkhälsoproblem, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid. Att gängvåldet ska knäckas är ett återkommande mantra hos många politiker. Mer sällan hör man att våldet mot kvinnor ska knäckas trots att det är en kriminalitet som drabbar tusentals kvinnor varje år

Mellan 30 och 60 procent av världens kvinnor har någon gång utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av sin partner, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Statistik som även gäller för Sverige enligt Åsa Witkowski:

– Ja det är absolut överförbara siffror till Sverige.

Det dödliga våldet i nära relationer drabbar i genomsnitt en kvinna var tredje vecka i Sverige. Och till och med augusti i år har 8 970 kvinnor anmält att de misshandlats av sin partner.

31 smittade efter stor studentfest i Västerås

31 studenter på Mälardalens högskola har bekräftats vara smittade av coronaviruset. Utbrottet kopplas till en insparksfest för förstaårsstudenter i Västerås, rapporterar SVT Västmanland.

Samtliga studerar ekonomi. Högskolan och smittskyddsenheten har fattat beslut att alla drabbade studenter under två veckor ska undervisas på distans. De som besökte festen, eller har träffat andra som gjort det, uppmanas att stanna hemma.

– Det är väldigt olyckligt att det här har hänt, säger Malin Gunnarsson, tillförordnad förvaltningschef på Mälardalens högskola till SVT.

Shekarabi (S): Pensionssystemet riggat för höginkomsttagare

”Det största hotet mot pensionssystemet är att människor får låga pensioner” säger Ardalan Shekarabi (S), säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Svenska Dagbladet.

– Systemet är riggat för höginkomsttagare, säger ministern till SvD.

Regeringens förslag om att höja pensionerna för låginkomsttagare genom det så kallade inkomstpensionstillägget har mött kritik. I en intervju med SvD sågade Pensionsmyndighetensanalyschef Ole Settergren förslaget och beskrev det som dåligt underbyggt och ohållbart.

En av Settergrens huvudpoänger är att regeringen överger en bärande princip i pensionssystemet, den så kallade livsinkomstprincipen. Den innebär att den pension individen får bygger på hur mycket som betalats in i pensionsavgifter.

– Politikerna frångår livsinkomstprincipen men också idén om ett autonomt pensionssystem som står fritt från politiken och statsbudgeten. Istället skapar man något som enligt min åsikt inte bygger på några principer alls, sa Settergren.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera