Aktuellt / Politik

Fred Perry drar tillbaka tröja – blivit populär bland högerextrema i USA

Klädmärken vill ha sina starka anhängare som gör att de pr-mässigt syns i rätt sammanhang och på rätt människor. Ibland blir det tvärtom. Som för Fred Perry.

Nyligen drog Fred Perry tillbaka en av sina polotröjor, i svart med gula inslag på krage och ärmar. Detta efter att den svartgula tröjan blivit ett signum för den amerikanska nyfascistiska organisationen Proud Boys.

”Den här kopplingen måste vi göra vårt bästa för att få slut på. Vi har därför tagit beslutet att stoppa försäljningen av den svartgula tröjan i USA och Kanada till dess vi är övertygade om att kopplingen till Proud Boys har upphört”, skriver de i ett pressmeddelande.

Fred Perry startades 1952 av tennisspelaren med samma namn. På 70-talet blev Fred Perrytröjor närmast ett obligatoriskt plagg i den framväxande skinheadskulturen.

John Flynn, styrelseordförande i Fred Perry, har tidigare markerat mot klädmärkets kopplingar till högerextrema rörelser:

”Fred var son till en arbetarklassman och socialistisk parlamentsledamot.

Han blev en världsstjärna i tennis när det var en elitsport. Han startade sin rörelse ihop med en judisk man från Östeuropa. Det är en skam att vi ens måste svara på frågor om detta. Nej, vi delar inte de värderingar som här kommer till uttryck. Det är rakt motsatt våra uppfattningar och de människor vi arbetar med”, skrev han i ett uttalande 2017.

Fotnot: Polotröja på svenska brukar beteckna det som på engelska kallas turtelneck, med hög dubbelvikt krage, inte pikétröjan, som är den egentliga polotröjan.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera