Fred Perry drar tillbaka tröja – blivit populär bland högerextrema i USA

Text:

Bild: TT

Nyligen drog Fred Perry tillbaka en av sina polotröjor, i svart med gula inslag på krage och ärmar. Detta efter att den svartgula tröjan blivit ett signum för den amerikanska nyfascistiska organisationen Proud Boys.

”Den här kopplingen måste vi göra vårt bästa för att få slut på. Vi har därför tagit beslutet att stoppa försäljningen av den svartgula tröjan i USA och Kanada till dess vi är övertygade om att kopplingen till Proud Boys har upphört”, skriver de i ett pressmeddelande.

Fred Perry startades 1952 av tennisspelaren med samma namn. På 70-talet blev Fred Perrytröjor närmast ett obligatoriskt plagg i den framväxande skinheadskulturen.

John Flynn, styrelseordförande i Fred Perry, har tidigare markerat mot klädmärkets kopplingar till högerextrema rörelser:

”Fred var son till en arbetarklassman och socialistisk parlamentsledamot.

Han blev en världsstjärna i tennis när det var en elitsport. Han startade sin rörelse ihop med en judisk man från Östeuropa. Det är en skam att vi ens måste svara på frågor om detta. Nej, vi delar inte de värderingar som här kommer till uttryck. Det är rakt motsatt våra uppfattningar och de människor vi arbetar med”, skrev han i ett uttalande 2017.

Fotnot: Polotröja på svenska brukar beteckna det som på engelska kallas turtelneck, med hög dubbelvikt krage, inte pikétröjan, som är den egentliga polotröjan.