Vinnaren från 2015 David Hu.

Aktuellt / Utrikes / Vetenskap

Nobelpriset till forskare som får oss att skratta delas ut för 30:e gången

Forskning som först får oss att skratta och sedan tänka, är parollen för Ig Nobelpriset. Vid midnatt, svensk tid, avslöjas vilka som får priset den 30:e gången det delas ut.

Kanske blir det ett coronaår som detta också lite speciell uppmärksamhet för 2009 års hälsopristagare: uppfinnarna av en BH som går att göra om till två ansiktsmasker.

I god tid innan de svenska (och norska) nobelpriskommittéerna meddelar årets pristagare delar organisationen Improbable Research i Boston ut Ig Nobelpriset.

Namnet Ig Nobel lär komma från en ordvits som syftar på det engelska ordet för oädel – ignobel.

För 30 dollar kan man köpa bysthållaren med dubbla funktioner. Och två kan få ansiktsmask till priset av en BH.

Om coronapandemin fått försäljningen av bysthållaren som kan omvandlas till två ansiktsmasker låter vi vara osagt, men den finns att beställa för 30 dollar.

Den dubbelverkande (ursäkta!) BHn fick Ig Nobelpriset 2009.

Elena N. Bodnar, läkare från Ukraina som migrerat till USA, hade tillsammans med kollegorna Raphael C. Lee och Sandra Marijan i Chicago uppfunnit och patenterat en behå som vid fara snabbt kan förvandlas till två ansiktsmasker.

Bodnar hade ursprungligen fått idén när hon i Ukraina upplevde verkningarna av olyckan med härdsmältan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986, berättade hon på det årets utdelning.

Svenska forskare var med bland de som mottog Ig Nobelpriset så sent som förra året.

Då handlade det om forskning om varför pungdjur av släktet vombater som finns i Australien är det enda djur som avger kubformad avföring. Året dessförinnan handlade det om svenskt deltagande i forskning som visade att schimpanser imiterade människor lika ofta och lika bra som människor imiterade schimpanser. Samma år prisades för övrigt även forskningsprojektet som visade att vinexperter med sitt luktsinne kan identifiera närvaron av en enda fluga i ett glas vin.

Annan belönad forskning har till exempel berört frågan varför man spiller när man går omkring med en kaffekopp.

Ett annat minnesvärt pris var litteraturpriset till den irländska polisen 2009, för att de skrivit ut mer än 50 böteslappar till en förare med det polskklingande namnet Prawo Jazdy. Det visade sig att det verkligen är polska och betyder ”körkort”.

Irländsk polis lappade ovanligt många med namnet Prawo Jazdy. Foto: Polska myndigheter

Årets prisceremoni (och annat om Ig Nobel) kan följas vid midnatt här.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera