Aktuellt / Inrikes

Nya beskedet: Höjd a-kassa i två år till

Den höjda a-kassan bibehålls i två år, det är en av de nyheter när budgeten för 2021 presenteras. Antibiotikaanvändningen har sett en rekordartad minskning under 2020, visar forskarna. Detta i Svepet.

Fortsatt höjd a-kassa i två år

A-kassans högre ersättningsnivåer, som infördes som en krisåtgärd under våren, förlängs i ytterligare två år. Det föreslås i budgeten som presenteras i dag, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Grundersättningen som höjdes från 365 till 510 kronor om dagen blir kvar på de nya nivåerna, vilket ger omkring 11 000 kronor i månaden. Den som har a-kassa baserad på tidigare inkomst kan tjäna 26 000 de första hundra dagarna.

Förslaget har varit ett av S viktigaste under budgetförhandlingarna, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Budget med 105 miljarder i nya satsningar

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på måndagen budgeten för 2021. Den innehåller nya satsningar på 105 miljarder 2021 och 85 miljarder för 2022. Det skriver Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på DN debatt inför överlämnandet av budgetluntan till riksdagen. Budgeten har lanserats som ett historiskt stort återhämtningspaket. Det ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, skapa jobb och stärka välfärden.

"Förslagen i budgetpropositionen väntas stimulera tillväxten och sysselsättningen kraftigt de närmaste åren", skriver Andersson och Bolund.

Hittills har nya satsningar för drygt 92 miljarder presenterats. Det innebär att 13 miljarder återstår att redovisa i dag, där rimligen fortsatt höjd a-kassa är en av de tillkommande satsningarna.

Rekordartad minskning av antibiotika

Antalet recept för antibiotika inom öppenvården har minskat rekordartat i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är en ganska dramatisk minskning av antibiotika förskrivet på recept. Om vi jämför januari–augusti 2020 med samma period 2019 så är det en minskning på 16 procent, säger Stephan Stenmark, ordförande för antibiotikanätverket Strama.

En av hans teorier om varför är att restriktionerna för covid-19 även minskar smittan av andra sjukdomar så som luftvägsinfektioner.

Anita Lindblom död

Artisten och skådespelaren Anita Lindblom är död – 82 år gammal, rapporterar TT. Det bekräftas av hennes son Jörgen Lindblom Andersén för nyhetsbyrån.

Hon dog i Frankrike, där hon bott sedan 1969, efter en kort tids sjukdom. Lindblom är mest känd för succélåten ”Sånt är livet” från 1961.

I slutet av 1960-talet lämnade hon Sverige efter ett stormigt äktenskap med boxaren Bosse Högberg.

Utland

Försök att förgifta Trump

En person ska ha gripits misstänkt för att ha skickat det dödliga giftet ricin till USA:s president Donald Trump. Flera källor uppger att det är en kanadensisk kvinna som gripits vid gränsen mellan USA och Kanada, skriver AP och Reuters.

FBI skriver i ett uttalande att ”en person har gripits, misstänkt för att ha skickat ett suspekt brev”, och enligt källorna rör det sig om det paket som upptäcktes förra veckan. Den misstänkta personen greps i Buffalo, New York – vid gränsen mellan USA och Kanada

Växande smittspridning i Storbritannien

Smittspridningen i Storbritannien är på väg åt fel håll, säger den brittiska regeringens chefsrådgivare i medicinska frågor, Chris Whitty.

– Vi befinner oss i ett kritisk skede av pandemin, säger Whitty till Sky News.

I takt med att coronafallen börjat öka så har allt fler röster höjts för skärpta restriktioner. Under måndagen kommer Whitty att informera om ”möjliga scenarier” för de kommande månadernas smittspridning i landet. Hälsominister Matt Hancock säger till Sky News att många britter blivit mer avslappnade under sommaren men att det nu är tid för att ”återgå” till att följa restriktionerna. Annars hotar en ny nedstängning i Storbritannien.

Biden: Vänta med ny ledamot i Högsta domstolen

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden är mycket kritisk till Donald Trumps besked att Ruth Baders Ginsburgs ersättare i USA:s Högsta domstol ska utses före presidentvalet.

– Väljarna måste bli hörda. Det är de som borde avgöra vem som ska få göra nomineringen. Att pressa det här genom senaten är en uppvisning i rå politisk maktutövning, sa Biden i samband med ett tal i Philadelphia.

Debatt 

”Arbetslösa ska slippa socialen”

”Den som blir arbetslös ska…möta tydliga krav att komma tillbaka i arbete – men också goda möjligheter. Den som är arbetslös ska söka nytt jobb och vid behov fylla på sina kunskaper eller lära sig ett nytt yrke. Det kräver grundläggande ekonomisk trygghet. Arbetslösa ska lägga sin tid på att komma vidare till nästa jobb – inte på att gå till socialen och kanske tvingas sälja sin bostad! Nu ska den som är arbetslös lägga all tid på att komma i arbete igen – inte gå till socialen eller sälja sin bostad”, skriver finansminister Magdalena Andersson på Aftonbladet Debatt om förslaget att a-kassan ska vara kvar på den högre nivån under de kommande åren.

”Gör om det svenska pensionssystemet”

”I mitten av 1980-talet fick en pensionär med en genomsnittlig industriarbetarlön en allmän pension motsvarande 90 procent av slutlönen. Med nuvarande pensionsregler och höjda åldersgränser måste undersköterskan född 1980 och senare jobba till 73 år för att få ut full pension, visar en ny rapport från Kommunal. Den disponibla inkomsten efter nästan femtio års heltidsarbete blir sämsta fall bara en tusenlapp högre än om hon arbetat deltid eller inget alls”, skriver Liv Beckström på Dagens Arena.

”Om det är konstruerat så att det inte går att genomföra förbättringar ska det göras om.  Det går inte att fortsätta med ett system som sätter ett tak för avgifter men inget tak för livsarbetstid. De timanställningar som bäddar för problemen måste bort. Dagens sms-jobbare blir morgondagens fattigpensionärer”, skriver Dagens Arena.

”Minska risken för återfall för unga kriminella”

Ett vallöfte från Miljöpartiet 2018 var även att förändra lagstiftningen för att det ska finnas ett större utrymme att döma de som rekryterar unga in i kriminalitet, skriver Johanna Öfverbeck (MP), rättspolitisk talesperson, och Pernilla Stålhammar (MP), social- och sjukvårdspolitisk talesperson, på G-P Debatt:

”När en ung människa begår brott så kan det leda till en enorm skada för samhället och för individen själv. Det finns inget viktigare än att minska risken för återfall. Det är centralt att konsekvenserna blir omedelbara och att en vistelse på anstalt i möjligaste mån minskar den unges benägenhet att begå brott. Det får aldrig vara så att vistelsen för personen längre bort från att vara en del av samhället eller används för att bygga upp ett kriminellt kontaktnät. Unga, även unga som begår brott, behöver samhällets resurser nu för att vi alla ska få det bättre i längden”, skriver MP-talespersonerna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera