Kultur / Utrikes

Osannolika resan från flyktinglägret i Ghana – till seger i Champions League

Alphonso Davies har nummer 19 på ryggen och det stämmer med hans ålder i två månader till. Han har kallats världens bästa vänsterback just nu och den definitivt snabbaste. Men det är hans livsöde som kanske mer än något annat fascinerar.

Alphonso Davies är son till immigranter från inbördeskrigets Liberia, och föddes i ett flyktingsläger i Buduburam i Ghana. Fem år gammal kom han med sin familj till Edmonton i Kanada.

Efter att Bayern München besegrat Paris Saint Germain och han var en av spelarna som kunde lyfta Champions League-bucklan sa han:

– Om någon sagt detta till mig för några år sedan hade jag trott de skojade.

Han kom till Bayern från Vancouver Whitecaps i januari 2019 för en övergångssumma runt 100 miljoner kronor. Dessförinnan hade klubbar som Manchester United, Chelsea, Liverpool och Barcelona haft ögonen på den unge talangen.

– Ingen berättade något för mig. Sedan fick jag höra: Bayern München vill träffa dig. Det var som: Herre Gud, verkligen? Det var både spännande och skrämmande. Jag skulle bevisa för mig själv att jag kunde konkurrera på den här nivån, säger han till Guardian i en intervju med gamle stjärnspelaren Gary Lineker.

Minnena av tiden i flyktinglägret är vaga.

– Jag önskar jag kunde komma ihåg mer om de åren. Jag kan inte ens komma ihåg att jag spelade fotboll där, även om jag vet att jag gjorde det. Mina föräldrar pratar heller inte så mycket om den tiden, men det är en del av vår historia.

I Guardian-intervjun säger han att han först som 14-åring förstod att han hade talang, när han blev värvad som ungdomsspelare till Vancouver Whitecaps.

– När jag mötte A-laget tänkte jag: Det är här jag vill vara. Det här är min dröm. Jag försökte alltid göra mitt bästa på träning och på plan, och nu spelar jag för ett av de bästa lagen i världen.

Davies premiärspelade för A-laget som 15-åring, och spelade i kanadensiska landslaget som 16-åring efter att ha fått medborgarskap.

Bayern München slog ut Chelsea i Champions League. Vilket kan ha gett lite blandade känslor.

– Jag hade inget speciellt favoritlag, men min pappa höll på Chelsea. Han gillade Didier Drogba och det var ofta en Chelsea-match på när jag växte upp.

Alphonso Davies är tillsammans med Jordyn Huitema, även hon från Kanada, som nu spelar för Paris Saint-Germain. Men Davies sägs trycka på för att hon ska värvas till Bayern Münchens damlag.

När även den kanadensiske premiärministern, Justin Trudeau, hörde till gratulanterna efter Champions Leaguesegern passade Alphones på att fråga: ”Kan jag få komma hem en vecka”.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera