USA-val

Trump vägrar ge svar om fredligt maktskifte: »Får se vad som händer«

Trump kan inte garantera ett fredligt maktskifte om det blir aktuellt, mer pengar till nobelpristagarna och allt fler svenskar hamnar hos Kronofogden. Läs mer om det i Svepet!

Mer pengar till nobelpristagarna 

Från 9 till 10 miljoner kronor. Att bli tilldelad ett Nobelpris blir i år mer ekonomiskt gynnsamt sedan Nobelstiftelsen bestämt sig för att höja prissumman, skriver Dagens Industri.

"Det är viktigt att man får en väsentlig summa", säger Lars Heikensten, avgående vd på Nobelstiftelsen, till tidningen.

Allt fler svenskar hamnar hos Kronofogden

Fler svenskar har svårt att betala sina räkningar i tid. Även fler drar på sig skulder som kommer bli svåra att betala av överhuvudtaget. Det är slutsatsen Kronofogden gör när man analyserar första halvåret, skriver TT.

Totalt fick man in 644 000 krav på obetalda skulder, vilket är en ökning med 11,5 procent jämför med samma period förra året. Det är också en del av en trend där hushållen drar på sig mer skulder.

UTRIKES

Trump vägrar ge svar om fredligt maktskifte

Med sex veckor kvar till det amerikanska valet vägrar Donald Trump ge svar om ett fredligt maktskifte om han förlorar valet. Natten till torsdag fick han direkt fråga om hur han skulle ställa sig till att lämna makten och svarade:

- Vi får se vad som händer, säger han.

Istället menar Trump att striden om Vita huset kan avgöras i Högsta domstolen.

Joe Biden, Demokraternas presidentkandidat, har senare avfärdat Trumps uttalande.

- Vilket land befinner vi oss i? frågar han sig enligt nyhetsbyrån AFP.

70 räddade valar utanför Australien

470 grindvalar har strandat vid den australiska ön Tasmanien, vilket Fokus tidigare skrivit om. Nu har 70 stycken av valarna flyttats till djupare vatten. Totalt 380 valar har dött sedan upptäckten gjordes förra veckan.

DEBATT

”I ljuset av nuvarande säkerhetsläge är samarbete och enighet mellan likasinnade länder av stor betydelse. Nu undertecknar vi en trilateral avsiktsförklaring, som syftar till att stärka det militära operativa försvarssamarbetet mellan våra tre länder.”, skriver försvarsministrarna Peter Hultqvist, Antti Kaikkonen och Frank Bakke-Jensen på DN Debatt.

”Liberalerna föreslår idag att som första riksdagsparti ändra stadgarna så att valet av partiledare alltid ska föregås av en rådgivande medlemsomröstning", skriver riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) på SvD Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera