Krönika

Anton Säll: Karlstens kamp om att problematisera pirater fascinerar

Journalisten Emanuel Karlsten vill problematisera pirater.

Har du tänkt på att pirater i allra högsta grad är problematiska? Frågan väcktes av journalisten Emanuel Karlsten i en krönika i GP om hur konstigt det är att vuxna låter barn klä ut sig till pirater hur som helst när pirater i själva verket är en kriminell yrkesgrupp som dessutom är verksam i nutid.

Bakgrunden är att en avdelning på hans barns förskola tidigare hette Piraten. Den har nu bytt namn eftersom pirater är allt annat än snällisar. Helt rätt, menar Karlsten som vill problematisera piraternas plats i Sverige. Barn leker på lekland med pirattema. Familjer bor på hotell med rum inredda som ett sjörövarskepp. Ska det vara så här? Piraterna är inte bara kriminella, de är dessutom verksamma i nutid och »genomskurkaktiga«, menar Karlsten och frågar sig om det verkligen är rätt att föräldrar uppmanar barn till att klä ut sig till vad som i praktiken är ett gäng kriminella.

»Ju mer jag tänker på det desto mer bisarrt blir det. Finns det någon annan organiserad brottslighet som vi romantiserat så starkt? Rån? Häleri? Välkommen till förskolan Terroristerna?«

Bortsett från det uppenbara (att ingen försöker klä ut sitt barn till medlem i en terrorkopplad motorburen milis verksam utanför Afrikas horn) så väcker texten frågor.

Har skribenten aldrig tidigare funderat på att ord kan betyda olika saker för olika personer? Bör förskolan Skytten i Huddinge kommun byta namn för att skyttar ligger bakom mer än 30 mord i Sverige i år? Borde förskolan Riddaren på Östermalm också byta namn eftersom riddare har mördat i auktoritära ledares namn?

Emanuel Karlsten avslutar texten med »se där, en läxa om samhället i stort«.

Men vad är egentligen läxan? Att det inte finns någon gräns för hur märkliga texter som kan gå in i en göteborgsk dagstidning?

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera