Joggarens oväntade upptäckt: Ålar i centralt belägen sjö i New York

Text:

Han såg en person framför sig med två gigantiska sopsäckar, och det verkade röra sig i säckarna. Mannen var på väg till sjön i parken.

Andrew trodde först att det var ormar. Att de två säckarna var fyllda av ormar, som kämpade för att komma ut.

Men när han kom närmare såg han att det var inte ormar – utan ål. Hundratals ålar som vred sig och kämpade för att inte dö.

Det han först reagerade på var en kvinna som skrek, när han styrde stegen mot platsen där hon befann sig såg han först bara högen med avlånga, krälande och kämpande djur. Av kvinnans reaktion så verkade hon också tro att det var ormar.

Nu är Andrew ingen typisk New Yorkbo – han växte upp i Sydafrika – och han känner till ormar och visste att det här inte var det.

Dominick Pabon, som brukar fiska i sjön, har stött på det mesta, men inget liknande detta. Och Dom, kock och skaldjursleverantör, känner till parken och dess ekologi – och märker när saker är ovanliga. Han kom hit för att fiska i det svala vatten på kvällen, som drar havskatt till ett grundare fångstområde. Men när Dom såg mannen som var helt vitklädd med säckarna, visste han att något underligt pågick.

Mannen som kommit in i parken verkade komma från en väntande bil och gick lugnt framåt utan att se sig om. Han drog två tunga svarta plastavfallspåsar bredvid sig.

En kvist låg i mannens väg, och den rev upp en av säckarna och frigjorde dussintals ålar. Med fortfarande runt 30 meter till sjön och en växande skara åskådare som frågade vad han gjorde, kravlade nu en massa ålar runt på marken.

”Jag räddar deras liv!” skrek han till svar när han började ta upp upp ålarna och kasta dem i sjön.

”Det var en ganska ovanlig sak att se. Men kanske inte så förvånande för just år 2020”, säger Andrew Orkin till nättidningen Curbed.

Dom, som fiskar, hade träffat på ål några gånger tidigare vid sjön de senaste åren – men mindre ålar. Och ålarna ska inte vara där. Under 2015 installerade parkavdelningen en ålstege för att hjälpa ålar att ta sig ut till Bronx River.

I en video som visats på CBS och som tagits under händelsen, konfronterar Dom ålutsättaren och vädjar till honom att sluta.

”Det förstör hela ekosystemet”, säger han. ”Ålen äter allt. De stjäl mat från den inhemska fisken”.

Prospect Park:


Han misstänker att ålen har lagrats i tankar, kanske i en butik, men att något hänt. Kanske hade tankarna börjat läcka, och ålen hade gått en långsam död till mötes. Så ålbefriaren tog sig till parken för att rädda dem. De rörde sig så långsamt när de släpptes att de måste ha kämpat ett tag.

Andrew ringde polisen, som verkade lika förvånad som han, men som lotsade honom vidare till New York Citys larmtjänst. Där fick höra att det inte fanns något tydligt protokoll för ett klagomål om dumpning av levande ål i en sjö och rekommenderades höra av sig till polisen igen.

Dom och hans fru stannade i parken i ytterligare två timmar och försökte också tillkalla polis, men till ingen nytta.

”Det fanns som tre polisbilar som körde förbi, men de fortsatte och passerade oss. Jag viftade med armarna i en vit T-shirt under ljuset. De kunde se mig men de fortsatte, sa Dom.

”Tänk om jag verkligen hade haft problem som med något annat?”, säger Dom till Curbed.