Aktuellt / Covid-19

Nya lokala råd i Skåne: Undvik buss och köpcentrum – för att stoppa viruset

Uppsala har redan fått det. Nu är det Skånes tur att få lokala råd för att undvika smittspridning av coronaviruset.

Under en presskonferens under tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya råd som drabbar Region Skåne. Om du vistas i Skåne län förväntas du fram till åtminstone 17 november undvika kollektivtrafik och köpcentrum.

Huvudskälen till vad myndigheten kallar för »skärpta allmänna råd« är en ökad smittspridning i Skåne senaste tiden. Det har lett till att antalet intagna på sjukhuset ökat kraftigt.

– Vi ser en drastisk ökning i Skåne, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Man lägger till att de som har möjlighet att jobba hemifrån bör göra det. Råden kan förlängas till att gälla även efter 17 november om inte smittspridningen minskar.

– För att det ska funka bör vi tänka på de gemensamma åtaganden: stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd, tvätta händerna, hålla igen på sociala sammanhang, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Jobba hemifrån när det finns möjlighet så vi kan minska trycket på kollektivtrafiken och arbetsplatserna.

***

FAKTA: Allmänna råd för Skåne län

• Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika – till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats – kan alltid genomföras.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera