Törnmalm: Blir bostadsköpet Ebba Buschs Tobleroneaffär?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

KD-ledaren Ebba Busch har köpt ett hus utanför Uppsala. En släktgård tillhörande en äldre man vid namn Esbjörn. Han är 81 år gammal, dras med minnesproblem skriver Expressen. Dagen efter affären ångade Esbjörn sig, vädjade att köpet skulle hävas. Men Ebba Busch kopplade in advokat för att driva genom affären.

Ebba Busch har berättat att hon gav sig in i politiken sedan hennes mormor Gunhild behandlats illa av hemtjänsten. Omsorgen för de äldre har därefter varit en viktig del i karriären uppåt. Det är inte svårt att föreställa sig hur folket på Expressen, som avslöjat Esbjörnaffären, gnuggar händer. Kvällstidningarna må vara pressade ekonomiskt, inte längre lika på som förr i tiden. Men det finns några journalister kvar med förmåga att sniffa sig till en politisk skandal.

I det här fallet Leif Brännström.

Han är känd som en tålmodig grävare. Med svensk politiks främsta skalp i bältet.

För 25 år sedan djupdök han i den tilltänkta S-ledarens Mona Sahlins ekonomi. 98 obetalda p-böter, obetald tv-licens och stora inköp på tjänstekortet, tillhörde det han fann. Men det fanns mer. Expressenreportern hittade även kläder, bilhyror, uttag i bankautomater. Och två Toblerone.

– Jag såg det som förskott på lönen, sa Mona Sahlin på väg ned för det politiska stupet.

Måndagens stora nyhet i Expressen handlar om hur Ebba Busch före tillträdesdagen huggit ner buskar och träd på släktgården. Busch hänvisar till en muntlig överenskommelse som gett henne tillåtelse att röja kring huset. Men rubriken är svår att värja sig mot: Esbjörn började gråta.

Det börjar ofta så här, med en tidning som inleder en granskning som i stora drag är saklig. Men med tiden, och i takt med att storyn växer, hakar andra medier på. Snart förbyts sakuppgifterna mot en ensidig beskrivning av en huvudperson som handlat förkastligt. I det här fallet en partiledare som inte tycks leva som hon lär.

– Det blir som en svärmeffekt, som etnologen Mia-Marie Hammarlin, som skrivit boken ”I stormens öga”, uttryckt det.

Snart kräver drevet sin skalp. Frågan är bara vad väljarna och partifolket tycker?

Under Ebba Busch ledarskap har Kristdemokraterna allt mer vänt sig till en väljargrupp som kräver tuffa tag mot buset och invandringen, och desto mindre till de som brukar kallas "vänster" i partiet: de som talar om människors lika värde och är flitiga kyrkbesökare. Den senare gruppen minns det Alf Svensson en gång sa, om samhällets återgång till ”närvärme” i stället för ”fjärrvärme”. Moraliskt agerande är för dem ett grundfundament.

Den förra lyssnar möjligen mer till det Bengt Germundsson i Markaryd säger. Han är en av Busch närmsta män, politiskt slipad och lika tuff som sin partiledare. Han hävdar att den Ebba han känner aldrig skulle ”med öppna ögon utnyttja en gammal människa”.

Germundsson vänder i stället sökljuset mot drevkarlen.

– Jag tycker det är moraliskt förkastligt att gå ut i medierna och säga att en människa är dement. Jag vet inte vilka bedömningar man har gjort, vilka läkarintyg man har inhämtat. Och vad har man för tillåtelse att basunera ut detta för hela världen, om det nu är på det viset, säger han.

Ebba Busch har för egen del bemött artiklarna i såväl Expressen som på sociala medier. Hon har sagt att hon drar sig ur köpet om Esbjörn inte vill, eller är kapabel att fatta egna beslut. Hon vet att hennes grepp om partiet är starkare än någonsin, och av flödet i kommentarsfälten att döma har hon mångas stöd.

Frågan är, som Göran Persson en gång uttryckte det, om det blir hennes eller Brännströms story som ”kletar fast”.

Text:

Toppbild: TT