Aktuellt

Coronaskam drabbar svenskar i Norge – Erna Solberg ryter ifrån: »Bekymrad«

Enligt Novus/SVT:s opinionsmätning skulle både MP och L hamna utanför riksdagen. Samtidigt ökar förtroendet för statsminister Stefan Löfven. Biden tillsätter sin viktigaste funktion och Boris Johanson har bråk i sin närmaste krets. I Svepet.

100-talet gängkriminella häktade i Stockholm

Polisen i Stockholm har identifierat åtta kriminella nätverk i regionen som man bedömer är mest våldsdrivande och nu har häktat ett hundratal personer som kan kopplas till nätverken.

I flera fall är det personer som man betecknar som ledare, säger Robert Karlsson, biträdande chef i polisregion Stockholm till Sveriges Radio.

– Stockholm är inne i en kraftfullt operativ fas nu, där vi är väldigt offensiva mot dom grövsta kriminella som vi har i Stockholmsområdet, dom som driver våldet. Vi bestämde oss för att gå mot åtta nätverk i början på året, och just nu har vi ett hundratal häktade i de nätverken.
Det ska bland annat handla om kriminella nätverk i Husby, Rinkeby, Vårby, Södertälje och Märsta.

***

Miljöpartiet backar och Liberalerna fortsatte nedåt

Miljöpartiet backar i opinionen och hamnar under riksdagsspärren, visar SVT/Novus senaste väljarbarometer. Partiet tappar hela 1,3 procentenheter och får 3,9 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Även Liberalerna har det fortsatt tufft och partiet får 2,7 procent, vilket är den sämsta noteringen sedan februari 2019. Däremot ökar Moderaterna till 22 procent och Vänsterpartiet till 10,6 procent.

Novus/SVT november:

Vänsterpartiet             10,6             (+1,0)

Socialdemokraterna 26,4             (-0,1)

Miljöpartiet                  3,9               (-1,3)

Centerparitet                8,6               (+0,2)

Liberalerna                   2,7                (-0,7)

Moderaterna                22,0            (+1,3)

Kristdemokraterna    5,0               (-0,7)

Sverigedemokraterna 19,4           (+0,2)

***

Löfvens förtroende ökar i andra våg

Väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven ökar med 4 procentenheter i Expressen/Sifos senaste partiledarmätning. Totalt 40 procent säger sig ha förtroende för honom. Sifos opinionschef Toivo Sjörén ser en tydlig koppling till att coronapandemin åter har hamnat högst upp på agendan.

– Den avtagande tendensen syns inte längre. Löfven har den senaste tiden varit ute tydligt och pratat om det mer allvarsamma läget. Den här typen av tal till nationen vet vi har stärkt honom tidigare.

Ulf Kristersson (M) går framåt med 4 procentenheter till 36 procent. Mest ökar dock Miljöpartiets Per Bolund, som går framåt med 5 procentenheter och landar på 12 procent.

Vänsterns nya partiledare Nooshi Dadgostar samt Liberalernas Nyamko Sabuni landar på 9 procent, lägst i mätningen.

**

UTRIKES

Skam – drabbar svenskar och polacker i Norge

Många vittnesmål om att svenskar i Norge skambeläggs för Sveriges coronahantering får nu statsminister Erna Solberg att ryta ifrån, rapporterar SR Ekot.

Enligt Ekot kom det in många vittnesmål i våras från svenskar som kände sig utfrysta i takt med att dödstalen i Sverige steg.

– Jag blir bekymrad när jag hör om dåligt bemötande mellan människor i Norge, säger Solberg till radiokanalen och tillägger att ”coronaskam inte får ödelägga det nordiska samarbetet”.

Fenomenet drabbar också polacker som nu blivit största utländska gruppen i Norge.

***

Rekordsiffror för corona i USA

USA registrerade över 145 000 nya coronafall under det föregående dygnet, en ny rekordsiffra under pandemin, skriver Washington Post. För en vecka sedan låg antalet nya infektioner under ett dygn på 104 000. Antalet nya dödsfall i USA var 1 549, vilket är den högsta siffran sedan den 14 maj. Delstaterna Tennessee, Alabama och Minnesota har aldrig tidigare registrerat så många dödsfall under ett enskilt dygn.

***

Joe Biden utser stabschef

Joe Biden har meddelat att han utser Ron Klein till sin kommande stabschef. Ron Klein verkade som ”Ebola tsar” under Barack Obamaadministrationen och verkat som stabschef när Bidens var vice president. 59-åringen har också gjort sig känd som en hård kritiker av Trumps coronastrategi.

”Ron har varit oumbärlig för mig under de många år vi arbetat tillsammans, som när vi rädda den amerikanska ekonomin från en av de värsta nedgångarna i vår historia under 2009. Han djupa och breda erfarenhet att arbeta med människor från hela det politiska spektrat är precis vad som behövs i Vita huset”, säger Joe Biden.

***

Fler lämnar försvarsdepartementet

Fler tjänstemän på höga positioner i det amerikanska försvarsdepartementet har sagt upp sig efter att president Donald Trump i måndags meddelade att han sparkar försvarsminister Mark Esper. Det rapporterar NBC News.

Uppsägningarna tonas ned av Pentagon som skriver att det i åtminstone ett av fallen varit en planerad uppsägning sedan flera månader tillbaka. Enligt NBC har platserna redan tillsatts av personer som står Donald Trump nära. Mark Esper hamnade på kollisionskurs med Trum när han i somras motsatte sig att militär sattes in mot demonstranter.

***

Fortsatt osäkerhet om Georgia avgör makt i senaten

Med 50–48 till Republikanerna i senatsvalet vänds nu blickarna mot Georgia där en andra valomgång i januari ska fördela de två återstående platserna i senaten. Och det ser fortfarande ut att vara jämnt, enligt en ny mätning från Remington Research Group som The Hill rapporterar om.

Enligt mätningen leder Republikanernas Kelly Loeffler med en procentenhet över Demokraternas Raphael Warnock. I kampen om andra platsen leder republikanen David Perdue med fyra procentenheter över demokraten Jon Ossoff.

***

Sprickan på 10 Downing Street

Det finns allt tydligare motsättningar i den brittiska premiärministern Boris Johnsons eget kansli skriver The Guardian. En av de ledande medarbetarna lämnar nu 10 Downing Street. Det handlar om Lee Cain, kommunikationschef, som är närstående Dominic Cummings, den politiske strategen bakom Brexitkampanjen. Lee Cain lämnar efter att ledande personer, bland dem ministrar och Johnsons sambo Carrie Symonds, ska ha protesterat mot att han skulle utnämnad till stabschef hos Johnson. Nu väcks frågor om även Dominic Cummings ska lämna som Johnsons rådgivare. Cummings och Cain arbetade tillsammans under Vote Leave-kampanjen.

 

DEBATT

”Statskupper med juristers hjälp”

”Statskupper sker inte bara med hjälp av militären utan kan också ske med hjälp av jurister”, skriver Sofia Näsström, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, på DN Debatt. Hon beskriver det som händer i samband med USA-valet som ett skolboksexempel på nutidens mjukare statskupper.

”Det är viktigare än någonsin att inte försköna, utan benämna det som sker vid sitt rätta namn. Vad vi ser i USA i skrivande stund är ett försök till statskupp i demokratins namn för att avskaffa demokratin. Allt talar för att kuppförsöket misslyckas. Men det är likväl ett försök”, skriver Näsström.

 

”Skydda de 93 procent som inte kan jobba hemma”

Sverige är mitt i en arbetslöshetskris. Det här är den värsta krisen på svensk arbetsmarknad sedan 1990-talet. De som redan innan krisen var hårt drabbade har nu fått en ännu svårare situation och har hamnat längst bak i kön, skriver LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin och LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Aftonbladet Debatt.

De kräver ökade insatserna för att skydda löntagarna mot smitta: ”En försvinnande liten del av LO-förbundens medlemmar har möjlighet att jobba hemma, cirka sju procent enligt Novus”. Och att man ”förbättrar människors trygghet och köpkraft med permanent förbättrad a-kassa”. Liksom ökade insatserna för att ställa om Sverige till framtidens jobb.

 

”Byråkrater bra för brottsbekämpning”

”Det är dags för en kriminalpolitik som fokuserar på de ekonomiska drivkrafterna bakom brottsligheten. Brottsbekämpning är mer än fler poliser och hårdare straff, vi kan inte låta våra vassaste verktyg ligga orörda. Sveriges styrka är våra myndigheter och våra byråkrater, skriver MP:s gruppledare Karolina Skog, som också kandiderar till att bli MP-språkrör på Dagens Arena.

De kan få bukt med momsbedrägerier, miljöbrott och vapensmuggling om vi ger dem mandatet och ger dem som står i frontlinjen ett bättre skydd, skriver Karolina Skog, och tar som exempel att det största vapentillslaget i Malmö i år startade genom en livsmedelstillsyn.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera