Jon Åsberg: För tidigt att låta AI sköta demokratin

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

 Han hade utvecklat en modell som med stor precision prickade in vinnare i baseballigan MLB:s matcher. Fast eftersom jag varken är amerikan eller sportnörd så hörde jag inte talas om honom förrän senare. Då hade siffersnillet sadlat om till politik och korrekt förutspått hur 49 av USA:s 50 delstater skulle rösta i presidentvalet 2008. Fyra år senare tog Silver guld – rätt i alla 50.  Snart resonerade viktigpettrar kring om det var dags att skrota den antikverade proceduren med kampanjer, valsedlar och en medborgare, en röst. Lika bra att låta algoritmerna räkna fram nästa president i stället.

Det för oss till 2016. Med ett undantag var opinionsinstituten eniga om att Hillary Clinton skulle bli USA:s president. Nate Silvers sajt Fivethirtyeight (namngiven efter antalet elektorer) gör inga egna mätningar utan använder avancerade statistiska metoder för att väga samman siffror från olika undersökningsföretag. Deras modell gav Clinton 70 procents vinstchans. Lägre än andra bedömares, men knappast tillräckligt lågt för att imponera. Bara den då okände Robert Cahaly på obskyra Trafalgar Group spådde att Trump skulle ta hem segern. Så siade han även i årets val – ännu ensammare denna gång. Konkurrenterna sa samstämmigt att Joe Biden skulle vinna ett »landslide« och besegra den sittande presidenten med 7–8 procentenheter nationellt. Felaktigheter i tidigare modeller gällande väljarnas utbildningsnivå och liknande hade man kompenserat för sas det. Utgången är fortfarande oviss när detta skrivs men något jordskred blev det inte, så mycket är säkert.

Så ska man sluta göra opinionsmätningar? Nej, för allt i världen! De har nyhets- såväl som underhållningsvärde och politiker kan få signaler om att de är något på spåren, alternativt ute och cyklar. Mätningarna kan spela realpolitisk roll också. Inte hade Håkan Juholt eller Anna Kinberg Batra avgått i förtid om de hade haft opinionsvinden i ryggen?

Däremot ska vi nog aldrig låta marknadsundersökningar och artificiell intelligens sköta demokratin åt oss. Och det är ju faktiskt en rätt upplyftande tanke.

Läs fler artiklar från senaste numret här!

Text:

Toppbild: TT