L-toppen: Vänd partiets kris – genom att lämna Januariavtalet snarast

Text: Redaktionen

Bild: TT

Ledande Liberal: Lämna Januariavtalet nu

Liberalernas väljarstöd är nu nere på 2,7 procent visar Novus väljarbarometer. Enligt Torkild Strandberg, framgångsrik L-politiker i Landskrona med 34 procents stöd i hemkommunen, så finns det bara ett sätt att vända krisen, säger han till Sydsvenskan:

– Tidpunkten för att lämna in äktenskapsskillnad från Socialdemokraterna närmar sig, menar han.

Strandberg, som är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, råder partiet att avsluta januarisamarbetet med Stefan Löfven (S) för att få upp siffrorna.

Partiet måste slå fast att man vill ingå i en borgerlig regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister, enligt Strandberg som tycker att L har sin naturliga hemvist inom borgerligheten.

***

Ingen strejk för Handels efter avtals-Ja

Det blir ingen strejk inom handeln. Parterna tackade på torsdagskvällen ja till medlarnas bud. Tidigare i november varslade Handels om strejk för 5 000 anställda i privata butiker och lager över hela Sverige eftersom de var missnöjda med att arbetsgivarorganisationen Svensk Handel inte ville höja lönerna nivå med andra branscher.

Efter att parterna enats kommer månadslönerna för heltidsanställda att höjas med totalt 1 354 kronor fram till 31 mars 2022 – vilket är i nivå med de andra branscherna och avtalet är inom det så kallade märket.

***

Liten smitta på kroger

Krogen står för en liten del av smittspridningen visar en kartläggning som SVT har gjort. Drygt fem procent av alla fall som rapporterats in ska ha skett i krogmiljöer. Antalet fall kan vara fler, men det ger en fingervisning om att smittspridningen på krogarna varit liten, enligt SVT.

Trots det har regeringen föreslagit att stoppa all alkoholförsäljning efter klockan 22.00. Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, säger till SVT att det är skandal att man har fattat beslut på så vaga grunder. Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar att alkohol kan leda till att omdömet sviktar och att man därför börjar slarva med att hålla avstånd.

Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte ytterligare krisstöd efter förslaget om att stoppa alkohol efter klockan 22 på krogen. Centerpartiet kräver extra stöd för näringen och har anklagat regeringen för att agera oansvarigt.

***

Nya V-ledaren: LO måste vara med i LAS-uppgörelse

LO måste vara med för att Vänsterpartiet ska stå bakom de förändringar i anställningstryggheten som regeringen vill göra med C och L. Det säger nya V-partiledaren Nooshi Dadgostar i en intervju med Dagens Industri.

– I yttersta fall kan det bli extraval. Då får man ta en valrörelse som handlar om anställningstryggheten, säger hon till DI.

***

Inget muterat minkvirus i Sverige

Det muterade coronaviruset som misstänks ha spridit sig från minkfarmar till människor i Danmark tycks inte finnas i Sverige. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Det har inte hittats i Sverige. Det är letat efter både bland minkarna och personerna runtom. Det har heller inte hittats i Danmark sedan i september, säger han.

I Danmark har man hittat 214 fall av viruset hos människor.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är inte regeringen heller inte beredd att lägga ner hela minknäringen med anledning av pandemin. Det sa han under en frågestund i riksdagen, skriver TT.

***

UTRIKES

Säkraste presidentvalet någonsin

Presidentvalet den 3 november var det säkraste i amerikansk historia, skriver flera högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter i ett gemensamt uttalande. I uttalandet skriver de att det inte finns några bevis för att något valsystem raderat eller tappat bort röster, ändrat röster eller att oegentligheter på något annat sätt har förekommit.

Det är undertecknat av bland annat cybersäkerhetsansvariga inom inrikessäkerhetsdepartementet och politiker med ansvar för rösträknandet. Donald Trump, som vägrat erkänna sig besegrad av Joe Biden, har vid flera tillfällen hävdat att det förekommit valfusk.

***

Republikaner: Blockera inte Bidens briefings

Allt fler republikaner uppmanar Trumpadministrationen att sluta blockera Joe Bidens möjligheter att få underrättelseuppdateringar, skriver CNN. Många vill se att övergången för att Joe Biden ska ta över Vita huset påbörjas och andra erkänner att presidenten har liten chans att påverka valresultatet.

– Jag ser det inte som något högriskförslag. Det är bara en del av övergången. Och om han faktiskt vinner till slut, tror jag att de behöver en rivstart, säger senatorn John Cornyn.

***

Dysfuntionellt på 10 Downing Street

Boris Johnson har en sista chans att se över det dysfunktionella premiärministerkansliet 10 Downing Street. Konservativa ledamöter av parlamentet varnar nu för effekterna av de bittra stridigheter som fått en av hans närmaste medarbetares att plötsligt avgå, skriver The Guardian.

Johnson kommunikationschef Lee Cain avgick efter att Johnsons fästmö och andra personer i den inre cirkeln ska ha blockerat hans befordran till stabschef.

Det kommer också förnyade rykten om att Dominic Cummings, Johnsons chefsrådgivare och kampanjledare för Vote Leave är på väg att sluta till jul eller tidigare. Som svar på spekulationer om hans avgång svarar han för BBC att hans "position inte har förändrats sedan min blogg i januari" när han sa att han ville göra sig "till stor del överflödig" i slutet av 2020.

Ledande Toryledamot uppmanar nu Johnson att "få grepp" om situationen i en tid då regeringen kämpar mot Europas högsta dödstal för coronavirus och en hotande tidsfrist för Brexit.

”Han har lämnat ett vakuum i centrum av regeringen och det fylls av Cummings, som inte gillar det konservativa partiet, och hans fästmö. Det är som manuset från en dålig tvålopera”, kommenterar en av dem.

***

Ökande flyktingvåg till Kanarieöarna

Amnesty International och Human Rights Watch slår larm om situationen för migranter på Kanarieöarna, skriver AFP. Amnesty skriver i ett uttalande att hamnen i staden Arguineguín på Gran Canaria är överfull och att migranter beordras att återvända till Afrikas kust utan att erbjudas juridisk hjälp. Human Rights Watch kräver att Spanien agerar.

Antalet migranter som tar sig till Kanarieöarna har ökat kraftigt de senaste månaderna efter att EU skrivit under avtal om gränskontroller med Marocko, Libyen och Turkiet. Bara i helgen kom över 2 000 migranter till Kanarieöarna.

***

DEBATT

”Bygg gemensamt försvar av Europa”

”Det amerikanska valet har med alla sina osäkerheter, gjort två saker extremt tydliga ur ett europeiskt perspektiv. USA har en avgörande betydelse för Europas säkerhet och för den internationella världsordningen. Samtidigt ser vi hur uppenbart det är att Europa och EU själva måste kunna ta ansvar för sin säkerhet samt bidra till en stabil internationell rättsordning”, skriver Gunnar Hökmark, tidigare Europaparlamentariker (M) och ordförande i Tankesmedjan Frivärld på G-P Debatt.

”Vi måste samtidigt utveckla EU till en geopolitisk kraft i sig själv. En kraft som kan betrygga europeisk säkerhet samt stärka försvaret av europeisk suveränitet och demokrati”, skriver Gunnar Hökmark.

 

”Tillåt takeaway-alkohol från krogen”

”När fler och fler öppna verksamheter stänger ner och det svenska höstmörkret dessutom tränger sig på måste vi tillåta människor att ha lite trevligt också. Ett utvalt vin till den middag som beställs hem kan ge en extra guldkant. Den typen av åtgärder måste vi kunna kosta på oss i dessa svåra tider.

Regeringen måste därför nu snabbt införa en tillfällig lagändring som tillåter take away av alkohol från restauranger tillsammans med mat. Den tillfälliga lagändringen bör gälla under samma tid som förbudet mot utskänkning gäller. Annars riskerar många företag i branschen att gå under och anställda att förlora sina jobb”, skriver Karin Ernlund, borgarråd i Stockholm och distriktsordförande Centerpartiet i Stockholm (C) på Aftonbladet Debatt.

 

Obama: ”Jag överger inte tron på USA:s möjligheter”

”Vad jag kan säga med säkerhet är att jag ännu inte är beredd att överge Amerikas möjlighet - inte bara för framtida generationer av amerikaner utan för hela mänskligheten. Jag är övertygad om att den pandemi som vi för närvarande genomlever både är en manifestation av och enbart ett avbrott i den obevekliga marschen mot en sammanlänkad värld, där människor och kulturer inte kan låta bli att smälta samman. I den världen - av globala försörjningskedjor, snabba kapitalöverföringar, sociala medier, transnationella terroristnätverk, klimatförändringar, massmigration och ständigt ökande komplexitet - kommer vi att lära oss att leva tillsammans, samarbeta med varandra och erkänna andras värdighet eller så kommer vi att förgås. Och så ser världen Amerika - den enda stora makten i historien som består av människor från alla hörn av planeten, som består av varje ras och tro och kulturell praxis - för att se om vårt experiment med demokrati kan fungera. För att se om vi kan göra vad ingen annan nation någonsin har gjort”, skriver Barack Obama i ett utdrag ur en kommande bok i The Atlantic.