Aktuellt / Inrikes

Migrationsverket: 30 000 har fått avslag sedan reglerna skärptes

Joe Biden har fått klartecken att ta över makten, allt fler avslag i anknytningsärenden, och Kina åker till månen. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Skärpta krav stoppar anhöriginvandring

Över 30 000 personer har fått avslag från Migrationsverket i anknytningsärenden sedan reglerna om anhöriginvandring skärptes för fem år sedan, rapporterar SR Ekot. Migrationsverket hänvisar till att försörjningskravet är inte uppfyllt. Reglerna skärptes för att minska asylinvandringen, och innan det gjordes var avslagen färre än 100 varje år.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är nöjd med de skärpta reglerna.

– På grund av att det här incitamentet finns, att man vet det: om du pluggar ordentligt, lär dig svenska, etablerar dig på arbetsmarknaden, skaffar jobb, skaffar bostad, då kommer du också kunna ta hit din familj, säger han till Ekot.

Läkare: Coronatoppen ännu inte nådd

Det kommer att dröja uppemot två veckor innan vi har nått toppen av antalet coronasmittade, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, till SVT:s Aktuellt. Antalet patienter som vårdas för covid-19 i regionen har ökat med 200 på en vecka, och sjukvården befinner sig i ett mycket ansträngt läge, säger Johan Bratt. Han beräknar att en topp, eller platå, kommer att nås om 10 till 14 dagar.

– Därifrån hoppas vi att vi ganska snabbt kan krypa nedåt, säger han.

UTRIKES

Grönt ljus för maktövertagande

Maktövergången i USA inleds formellt, sedan myndigheten General Services Administration, GSA, gett tillträdande president Joe Biden klartecken att starta övergångsprocessen. GSA-chefen Emily Murphy, tillsatt av Donald Trump, meddelade vid midnatt svensk tid att hon skrivit under ett dokument som frigör resurser åt Joe Biden i form av pengar, dokument och myndighetspersonal.

”Det här slutgiltiga beslutet är ett definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen med federala myndigheter", skriver Bidens stab.

Donald Trump skriver på Twitter att hans kampanj kommer att ”fortsätta kampen”, men att han ändå rekommenderar GSA-chefen att göra det som krävs för landets bästa, och att hans stab ska göra detsamma.

Kina till månen

Kina sköt på tisdagsmorgonen upp en robot som ska hämta hem stenar från månen. Det är första gången på över 40 år som ett sådant rymduppdrag har genomförts. Roboten sköts upp från uppskjutningscentret Wenchang i södra Kina, och beräknas återvända till jorden i mitten av december, rapporterar BBC.

Janet Yellen väntas bli finansminister

Janet Yellen, den tidigare chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, väntas bli ny finansminister i Joe Bidens regering, rapporterar flera amerikanska medier. Hon skulle i sådana fall bli den första kvinnan som innehar posten. Börsen reagerade positivt på beskedet, och valet hyllas, bland annat av demokratiska Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren.

”Janet Yellen skulle vara ett utmärkt val till finansminister. Hon är smart, tuff och principfast”, twittrar Warren.

DEBATT

M lanserar åtgärdspaket mot islamism

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på DN Debatt att man lanserar ett åtgärdspaket mot politisk och våldsbejakande islam. I åttapunkts-programmet ingår bland annat att utvisa fler säkerhetshot, neka hatpredikanter inresa, samt stoppa utländsk finansiering av religiösa samfund. Liknande program har sedan tidigare införts i Frankrike och Österrike.

”Det är den liberala demokratin i hela Europa som hotas, men ytterst måste varje land göra det som krävs. Det gäller även Sverige”, skriver Ulf Kristersson.

Liberaler ställer krav på Sabuni

Nio liberaler kräver på SvD Debatt att partiledaren Nyamko Sabuni ska säga upp januariavtalet och kliva ur samarbetet med regeringen. Man menar att Socialdemokraterna försöker omtolka innehållet i överenskommelsen, bland annat pekar man på de kraschade las-förhandlingarna.

”I dag, snart två år senare, kan vi se hur regeringspartierna försöker slingra sig ur några av de viktigaste punkterna i överenskommelsen.”

Artikelförfattarna kräver att Liberalerna ska sluta vara ett stödparti till Socialdemokraterna och istället driva politik från en friare position.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera