Philip Ramqvist: Hacka en Tesla-bilnyckel för en spottstyver

»Låt oss öppna de här dörrarna.«

Teslas vd Elon Musk var märkbart stolt när han presenterade bilmärkets nya suv Model X för fem år sedan. Musk närmade sig bilen, och de karaktäristiska måsvinge-dörrarna gled graciöst upp till publikens jubel.

Vad Musk inte visste då var att forskare vid universitetet KU Leuven i Belgien verkar ha tagit hans ord om att öppna dörrarna som en utmaning. Två gånger tidigare har forskarna lyckats hacka bilmärkets trådlösa nycklar. I veckan blev det känt att man hade gjort det igen, och lyckats köra bort med bilen.

Forskarna utnyttjar det så kallade Keyless-go-systemet, en funktion som även finns hos andra bilmärken. Bilen känner av när du närmar dig och öppnar dörrarna utan att du behöver röra nyckeln. Extremt praktiskt med händerna fulla av tung packning, men inte i händerna på en bilintresserad hackare.

Allt forskarna behövde var en Raspberry Pi-dator och delar från en skrotad Tesla. Till en kostnad på strax under 2 000 kronor kunde de bygga en anordning stor som en skolåda med vilken de sedan kopierade bilnyckeln till en Tesla Model X.

I en video som universitetet publicerat kan man se hur en av forskarna läser av teslans id-nummer, därefter ställer sig i närheten av en intet ont anande familj, hackar bilnyckeln och öppnar dörrarna. Att kopiera nyckeln tog bara 90 sekunder, och väl inne i bilen kunde forskaren utnyttja en sårbarhet för att starta bilen inom en minut.

Tesla har åtgärdat säkerhetshålen i en uppdatering, men Fokus tar sig friheten att gissa populära tillval till kommande bilmodeller:  Rattlås – 5 000 kronor. Stålkedja för fälgar – 7 000 kronor. Dörrfäste för hänglås – 15 000 kronor.

Text:

Toppbild: TT