Utrikes

Stora brister avslöjade efter Madsens flykt – fick gå runt obevakad i fängelset

Det fanns stora brister i säkerheten runt den livstidsdömde Peter Madsen konstaterar den danska kriminalvården i en utvärdering. Madsen kunde arbeta obevakad i en verkstad och tilläts gå omkring med en ryggsäck på fängelset.

Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på den svenska journalisten Kim Wall 2017 och avtjänade det på Herstedvester fängelse när han lyckades rymma den 20 oktober i år.

I danska Kriminalforsorgens utredning konstaterar de nu stora brister i fängelsets säkerhet och i hur Madsen hanterades.

– Det är ju fullständigt uppenbart att det funnits allvarliga brister i säkerheten. Det ger självklart anledning till kritik, konstaterar justitieminister Nils Hækkerup (S) i en kommentar.

I utredningen står det att Madsen kunde arbeta i en verkstad inne på fängelset utan övervakning. Han kunde också göra obevakade besök hos fängelsepsykologen och tilläts gå omkring med en ryggsäck där han förvarade saker.

Danska kriminalvården har nu inrättat en speciell säkerhetsgrupp som ska öka säkerheten på Herstedvester fängelse.

– Avvikelser som den som inträffade den 20 oktober får bara inte inträffa. Därför har vi inrättat en säkerhetsgrupp som ska initiera åtgärder här och nu, säger danska kriminalvårdsdirektören Ina Eliasen.

Till de åtgärderna hör att kameraövervakningen ska förstärkas.

I samband med flykten hotade Madsen flera personer inne på fängelset.

Peter Madsen befann sig redan 07.30 på morgonen i verkstaden på fängelset, men blir påmind om att han har en tid med psykologen 09.15. Han sätter hos denne knappt fem minuter senare. Det är då det inleds.

Madsen säger han har en bomb i ryggsäcken som han är beredd att utlösa om han inte får hjälpa att rymma. Psykologen såg ingen annan möjlighet än att följa Madsen ut via en baktrappa.

Vid porten till fängelset använder de psykologens telefon för att ringa vakten. Denne får höra att Madsen skulle detonera bomben om han inte släpptes ut.

Så skedde, men han förföljdes av en grupp anställda som han hotade med en pistolattrapp.

– Det kan inte uteslutas att effekterna är framställda i fängelset, i samband med den intagnes sysselsättning i verkstaden, skriver de i den preliminära rapporten.

Justitieminister Nils Hækkerup har begärt en speciell rapport från kriminalvården om rymningen som förväntas vara klar inom några veckor.

Fem andra intagna har placerats på andra anstalter efter händelsen. Madsen har placerats om två gånger sedan dess och sitter i dag på en särskild säkerhetsavdelning.

– Först och främst står det klart att den intagne aldrig borde placerats på Herstedvester fängelse, säger justitieministern i ett uttalande.

Vid 13-tiden den 20 oktober kunde Madsen gripas.

***

FAKTA: Fängelse i Danmark

2019 hade Danmark 13 206 dömda som avtjänade straff, av dem 4 395 samhällstjänst och 4 671 i fängelse.

Antal placerade i fängelse per 100 000 invånare:

Sverige      68

Danmark  68

Finland      53

Norge         49

Island         33

Källa: World Prison Brief

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera