USA-valet: Obefogad oro för att den ryska björnen lägger sig i?

Text:

Bild: TT

Än så länge tyder inget på en inblandning av samma skala som förra valet. I september konstaterade FBI-chefen Christopher Wray att det gjort "väldigt få aktiva försök" av ryssarna och att det som gjorts riktats mot att störa utmanaren Joe Bidens kampanj.

Det är ingen hemlighet att Rysslands president Vladimir Putin föredrar fyra år till med Donald Trump som president.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har länge haft en kritisk hållning gentemot Ryssland. En talande episod är från ett toppmöte 2011 då Joe Biden, som Barack Obamas vice president, hälsade på Putin.

"Jag ser in i dina ögon, och jag tror inte du har en själ", sa Biden enligt egen uppgift till New Yorker.

Biden igen: "Han tittade tillbaka på mig, log och sade: 'Vi två förstår varandra.'"

Vidare har Biden kallat Putin för en KGB-gangster, att president Trump är "Putins knähund" och att Ryssland utgör USA:s största hot. Ryska regeringens företrädare har på olika sätt jämrat sig över den anti-ryska retoriken från Demokraternas kandidat.

Trump, däremot, har varit desto mer dubbeltydigt i sin Rysslandspolitik.

Å ena sidan har han berömt Putin och lyft fram vikten av goda relationer länderna emellan som något gynnsamt för alla, å andra sidan har behållit Obambaadministrationens sanktioner mot Ryssland och affärsmän närstående Kreml samt utökat dessa med nya sanktioner.

Trump har under sin mandatperiod också bedrivit en isolationistisk politik. Internationella avtal har avslutats – enligt idén om att ställa "America first". Mot bakgrund av detta, om Joe Biden blir president, väntas han föra en mer internationell och aktiv utrikespolitik, med större engagemang i försvarsalliansen NATO och i större utsträckning utöva större påtryckningar för att stävja rysk inblandning i andra länder. Detta gillas inte av Moskva.

Bland den politiska eliten i den ryska huvudstaden har man blivit än mer skeptisk mot Trump på senare år.

Tatiana Stanovaja, rysk statsvetare vid tankesmedjan R-Politik, sade nyligen till Wall Street Journal (WSJ) att det politiska etablissemanget i USA anti-ryska hållning var ett skäl till varför det från Putin fanns en förhoppning om att Trump, med sitt oförutsägbara och anti-etablissemangmässiga ledarskap, skulle driva igenom avtal som ingen annan torde göra. Så har det inte blivit.

Att Putins förhoppningar inte materialiserats har gjort att den politiska eliten i Moskva blivit än mer skeptiska till Trump, enligt Tatiana Stanovaja.

I de flesta politiska läger finns en samsyn om att Joe Biden i alla lägen kommer att vara en mer förutsägbar president än Donald Trump. Det ligger nära till hands med det engelska idiomet om att djävulen du känner är bättre än djävulen du inte känner.

Allt om USA-valet 2020: Blir Trump eller Biden vald som president?