Aktuellt / Inrikes

Hon ersatte kungen när Nobelpriset skulle delas ut: »Då ändrades allt«

Hallå där... Barbro Osher svensk generalkonsul i San Francisco, som var stand in för kungen förra veckan och delade ut Nobelpris i Kalifornien.

Hur kändes det? Var det pirrigt?

– Ingen kan ersätta Hans Majestät, inte heller kopiera Nobelprisceremonien. Men jag hade klara direktiv och manus till de tre Nobelpris jag fick överlämna. Det var historiskt, har aldrig hänt tidigare och det kändes som en stor ära!

Vilka pris handlade det om och vilka var mottagarna?

– På min lott föll Nobelpriset i kemi till Jennifer Doudna och ekonomiprisen till Robert Wilson och Paul Milgrom. Nobelpriset i fysik till Andrea Ghez överlämnades i Los Angeles av Lars-Erik Tindre, press- och informationsråd på svenska ambassaden. Han fick också med ordentlig distans dela ut medicinpriset till Michael Houghton.

Restriktionerna skärptes nyligen i Kalifornien. Hur påverkade det ceremonierna?

– Enligt planerna skulle fyra Nobelpris delas ut hemma hos oss i San Francisco den 8 december för att få fram video till SVT i tid till den 10 december. Men veckan innan ändrades allt! Ceremonierna flyttades hem till pristagarna och deras trädgårdar i Berkeley respektive Stanford med lokala filmteam. Ett hinderlopp, minst sagt!

Det blev ju ingen stor Nobelfest. Hur firade pristagarna?

– Vi tog med oss “ banketten” till pristagarna, det vill säga den middag de skulle ha fått hemma hos oss.
Inklusive champagne, vin, vatten, blomster samt Nobelkokboken. Plus en fin biografi om Alfred Nobel i litet format, författad av
Svante Lindqvist.

Du har varit på "den riktiga" Nobelfesten några gånger. Vad saknade du mest från den?

– Ja, jag har haft förmånen att få vara med om festligheterna i Stockholm flera gånger. Själva festen är så att säga kronan på verket, men det jag saknar mest är ändå helheten av “ snille och smak” som präglar Nobelveckan med föreläsningar, symposier, konsert, och så själva den högtidliga prisceremonien,

Kalifornien har producerat en lång rad Nobelpristagare genom åren. Varför är det så, tror du?

– Kalifornien leder ligan av Nobelpris sedan ett antal år med den största koncentrationen av pristagare inom
kemi, fysik, medicin och ekonomi. Det är den unika kombinationen av forskningsklimat, universitet, talang och pengar, som starkast bidragit till detta. Stimulerande miljöer och normalt vänligt väder kan man absolut addera!

Hur ser man på nobelpriset i USA? Är det viktigt? Och vet man ens att det normalt delas ut i Sverige?

– Nobelpriset är STORT! Ett magnifikt varumärke, med stor genomslagskraft och utrymme i media.Att få ett Nobelpris är det yttersta av alla tänkbara utmärkelser, alla kategorier!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera