Utrikes

Profilerade aktivister i Hongkong döms till fängelsestraff: »Kommer kämpa«

Joshua Wong och två andra unga framstående aktivister i Hongkong döms till fängelse. Därmed fortsätter Kina att slå ner mot proteströrelsen i söder.

Hongkong präglades under 2019 av våldsamma protester där miljontals invånare gick ut på gatorna för att protestera mot Kinas nya säkerhetslag. Coronaviruset har gjort att protesterna avtagit, men när det viktiga parlamentsvalet ställdes in i september gav sig ett 1000-tal personer återigen ut för att protestera mot den kinesiska regimens ökade grepp om Hongkong.

24-åriga Joshua Wong har hela tiden varit en symbol för protesterna. Med sina 740 000 följare på Twitter har demokratiaktivisten rapporterat om sammandrabbningar med polis där tårgas och skott med gummikulor varit återkommande inslag.

När Fokus intervjuade Wong i september berättade han att han var rädd varje natt för att polisen ska storma in i lägenheten och gripa honom. Något som också inträffade två veckor efter intervjun.

Wong och två meddemostranter åtalades för en demonstration utanför polishögkvarteret i Hongkong sommaren 2019. Under onsdagsmorgonen kom också domen där Joshua Wong döms till 13,5 månader i fängelse medan de andra två får aningen mildare straff.

Trots att Wong har Kinas ögon på sig berättade han för Fokus i september att han inte har några planer på att lämna Hongkong.

– Jag kommer att stanna kvar och kämpa till sista minuten.

***

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera