Aktuellt

Ulf Kristersson (M) vill införa obligatorisk språkskola – ska gälla nyanlända barn

M föreslår språkskola, Biden vald av elektorerna och nationella proven ställs in. Läs mer i Svepet!

Vårens nationella prov ställs in

 Det meddelades på en pressträff med utbildningsminister Anna Ekström på tisdagsmorgonen. Hon inledde sitt anförande med att säga att många inom skolan behöver vila ut under jullovet efter en "extraordinär höst". Sedan meddelades att skolverket ställer in de nationella proven under våren 2021, för att inte pandemin inte ska påverka lärandet mer. Undantag görs för elever i årskurs 3.

– Detta är inte önskvärt, men det bedöms nödvändigt, sa Ekström. 

Joe Biden vald av elektorerna – attackerade Trump

 Nu är det officiellt – den framröstade presidenten i USA, Joe Biden, har röstats fram som USA:s nästa president av elektorskollegiet. I natt tog han slutligen bladet från munnen och serverade den sittande presidenten en rejäl portion kritik. Och särskilt delstaten Texas försök att ta valstriden till Högsta domstolen.

– Det är så extremt att vi aldrig har sett det förut. Tack och lov avslogs det omgående och helt av en enig högsta domstol. Rätten skickade en tydlig signal till president Trump att de inte tänker delta i ett angrepp på demokratin som saknar motstycke.

Ulf Kristersson vill se obligatorisk språkförskola

Det sa Moderaternas partiledare i sitt jultal. Precis som Liberalerna föreslår han att den obligatoriska språkförskolan ska gälla alla nyanlända barn. Men M vill utvidga idén till att även innefatta alla barn i utsatta områden vars föräldrar inte pratar bra svenska. Kristersson vill också införa ett läxläsningsfritids samt ett bidragstak.

DEBATT

”Dagens barn har gratis tillgång till allt grövre porr. I brist på agerande från politiken och vuxenvärlden går nu unga före och kräver att vi ska ta vårt ansvar”, skriver flera socialdemokrater på DN Debatt och efterfrågar tvång på bank-id på porrsajter.

”Att en svag majoritet nu är på väg att rösta fram ett nytt Natoställningstagande skapar mer osäkerhet än vad det gör nytta, skriver Niklas Karlsson (S) och Kenneth G Forslund (S) på SvD Debatt.

”Konsekvenserna av hur regeringen hittills valt att utforma restriktionerna har också inneburit en oproportionerlig slagsida mot enskilda branscher.  Fortsatta restriktioner bör underkastas riksdagen och i högre grad utformas verksamhetsneutralt”, skriver sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Henrik Vinge på Di Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera