Aktuellt / Inrikes

Uppgifter i USA: Det andra vaccinet mot covid-19 är godkänt

Modernas vaccin mot covid-19 uppges ha godkänts, och dykningar vid Estonia kan tillåtas igen. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Dykningar vid Estonia kan tillåtas

Statens haverikommission kommer under fredagen att skicka en framställan till regeringen om att gravfriden vid Estonia bör hävas, det avslöjar SR Ekot. Om gravfriden hävs skulle nya dykningar vid Estonias vrak bli möjliga. Statens haverikommission vill inte kommentera uppgifterna, men enligt Ekot ställer sig både de finska och estniska haverikommissionerna bakom begäran.

Färre lärare i friskolor

Friskolor har färre lärare per elev än kommunala skolor, det visar en ny rapport från riksdagens utredningstjänst, skriver Dagens Nyheter. Friskolelärarna har dessutom lägre löner och lägre utbildning jämfört med de kommunala kollegorna. 

– Det är ju uppenbart att det blir mer pengar till vinst om man har en lägre lärartäthet och betalar ut lägre löner, säger Gunilla Svantorp (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

IS-terrorister fick CSN-stöd

Två män som rest till Syrien för att strida med Islamiska staten ansökte om studiestöd därifrån – och beviljades det, skriver Expressen. Männen uppgav att de skulle studera arabiska i Kairo, men i själva verket var de i Syrien sedan flera månader tillbaka. 

  Vi tycker det är mycket allvarligt att man försöker utnyttjar studiestödet på något annat vis än för att studera, säger Charlotta Hansén, controller på CSN, till tidningen.

UTRIKES

Modernas vaccin godkänt

USA:s läkemedelsmyndighet FDA har godkänt företaget Modernas vaccin mot covid-19. Det uppger källor för Financial Times. Sedan tidigare har Pfizer/Biontechs vaccin blivit godkänt. FDA och Moderna kommenterar inte uppgifterna, men enligt personer med insyn i processen kommer godkännandet att träda i kraft de närmsta dagarna.

Biden har förtroende för sonen

Joe Bidens son Hunter Biden har hamnat i blåsväder, misstänkt bland annat för skattebrott efter affärer i Kina. Republikanerna och Trumpkampanjen har vid upprepade tillfällen använt anklagelserna mot Hunter Biden för att misstänkliggöra Joe Biden. Nu kommenterar den tillträdande presidenten anklagelserna för att vara ”fult spel”. 

– Vi har stort förtroende för vår son, säger Joe Biden i en intervju med CBS.

DEBATT

Krav på skyddsutrustning vid vaccination

När massvaccinationen mot covid-19 startar bör både personal och de som vaccineras bära kirurgmunskydd. Det skriver fem virologiforskare på DN Debatt. Forskarna såg hur bristande skyddsutrustning ledde till att  personer smittades med covid-19 under höstens influensavaccinationer. 

Efterlyser startskott för ny coronastrategi

Vetenskapen bör få ett betydligt större utrymme i en ny svensk coronastrategi, det skriver Finn Nilson och Mikael Granberg vid Centrum för forskning om samhällsrisker på SvD Debatt. Regeringen har gömt sig bakom argumentet att man inte visste tillräckligt om smittan i början av pandemin, men det fanns kunskap om sjukdomen redan i mars, samt indikationer på att ett vaccin skulle komma snabbt, skriver forskarna. 

Även i det fall kunskapen hade varit låg hade en nedsänkning varit det bästa alternativet. I situationer med hög kunskapsosäkerhet bör försiktighetsprincipen appliceras, skriver artikelförfattarna:  ”Det är omöjligt att analysera en risk när kunskapen är låg och osäkerheten hög.”

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera