Kommunal har fått bud av medlarna

Text:

Bild: TT

Medlingsinstitutets medlare har lämnat bud, uppger Kommunal till Fokus. Just nu pågår ett febrilt arbete hos Kommunal med att ta ställning till budet.

Kommunal kräver högre lön för alla medlemmar, en särskild satsning på yrkesutbildade inom vård och omsorg, högre ob och annan rörlig ersättning.

Om parterna inte kan hitta en överenskommelse så börjar från och med imorgon fredag nyanställnings-, mer- och övertidsblockad för landets privata vård- och omsorgsföretag.

55 000 kommunalare berörs av avtalet.

Konflikten trappas upp nästa fredag, då Kommunal hotar med att lägga ned arbetet på ett antal äldreboenden och vårdcentraler.

Fokus har sökt Kommunal för en kommentar till konsekvenserna och omfattningen av ett stopp för övertid och nyanställningar, något som Vårdföretagarna varit starkt kritiska till mot bakgrund av den pågående pandemin.

Bägge parter hoppas lösa konflikten innan åtgärder som drabbar vårdbehövande inträder. Kommunal ska först ta ställning till budet.

– Vi har svårt att kommentera just nu, vi har fått ett bud från medlarna och kommer först och främst analysera detta, skriver Robin Ljungkvist, pressekreterare Kommunal i ett mejlsvar.