Aktuellt

Kommunal har fått bud av medlarna

Medlarna i konflikten mellan Kommunal och Almega har nu lämnat bud. Om parterna inte kommer överens inleds stridsåtgärder i morgon klockan 10.00.

Medlingsinstitutets medlare har lämnat bud, uppger Kommunal till Fokus. Just nu pågår ett febrilt arbete hos Kommunal med att ta ställning till budet.

Kommunal kräver högre lön för alla medlemmar, en särskild satsning på yrkesutbildade inom vård och omsorg, högre ob och annan rörlig ersättning.

Om parterna inte kan hitta en överenskommelse så börjar från och med imorgon fredag nyanställnings-, mer- och övertidsblockad för landets privata vård- och omsorgsföretag.

55 000 kommunalare berörs av avtalet.

Konflikten trappas upp nästa fredag, då Kommunal hotar med att lägga ned arbetet på ett antal äldreboenden och vårdcentraler.

Fokus har sökt Kommunal för en kommentar till konsekvenserna och omfattningen av ett stopp för övertid och nyanställningar, något som Vårdföretagarna varit starkt kritiska till mot bakgrund av den pågående pandemin.

Bägge parter hoppas lösa konflikten innan åtgärder som drabbar vårdbehövande inträder. Kommunal ska först ta ställning till budet.

– Vi har svårt att kommentera just nu, vi har fått ett bud från medlarna och kommer först och främst analysera detta, skriver Robin Ljungkvist, pressekreterare Kommunal i ett mejlsvar.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera