Aktuellt / Inrikes

Ministrar överger Trump – som erkänner sig besegrad: »Smidigt maktskifte«

Donald Trump fördömer kaoset i Washington och erkänner sig besegrad, och den nya pandemilagen ska klubbas. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Många unga arbetslösa

Var fjärde ung person mellan 15 och 24 år är arbetslös till följd av coronapandemin, rapporterar SR Ekot. En bransch som har drabbats särskilt hårt av restriktionerna är hotell- och restaurangbranschen, där många unga personer ofta får sina första jobb. Statistik från SCB visar att 14 000 fler personer i kategorin är arbetslösa i dag jämfört med samma period förra året.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är bekymrad. 

– Det där inte ett bra sätt att starta sitt vuxna liv. Det ser vi efter 90-talskrisen att långvarig passivitet i unga år riskerar att få effekter senare i livet, säger hon.

Ny pandemilag klubbas

I dag ska riksdagen besluta om den nya tillfälliga pandemilagen. Lagen ger bland annat regeringen möjlighet att stänga ner butiker och gym, samt möjlighet att bötfälla personer som vistas på allmän plats i för stora grupper. Lagförslaget har kritiserats för att det är för otydligt kring vilken ersättning som ska utgå till de företag vars verksamhet stängs med stöd av lagen. Om lagen klubbas börjar den gälla på söndag.

UTRIKES 

Trump erkänner sig besegrad

USA:s president Donald Trump erkänner för första gången att hans mandatperiod går mot ett slut och att en ny administration tillträder. I en video som postats på Twitter säger Donald Trump att det har varit den största äran i hans liv att få vara president.

– Mitt fokus ligger nu på att genomföra ett smidigt och ordningssamt maktskifte, säger Trump i videon.

Presidenten stängdes av från Twitter temporärt under torsdagen, efter att tusentals demonstranter stormat och tagit sig in i USA:s kongress. I videon som nu laddats upp säger han att attacken var ”avskyvärd” och att han är bestört över våldet och förstörelsen.

Ministrar överger Trump

Flera högt uppsatta republikaner har vänt Donald Trump ryggen efter de kaotiska scenerna i Washington. Bland annat meddelade transportminister Elaine Chao och utbildningsminister Betsy DeVos att de avgår till följd av stormningen. DeVos avhopp beror på missnöje med presidentens retorik, rapporterar amerikanska medier.  "Det är ingen tvekan om vilken inverkan er retorik hade på situationen, och det är den avgörande punkten för mig”, ska DeVos ha skrivit i sin avskedsansökan. Elaine Chao ska ha skrivit i ett mejl till departementspersonal att attacken mot kongressen oroar henne på ett sätt som hon ”inte kan bortse ifrån”.

DEBATT

”Iran måste stå till svars”

Sveriges utrikesminister Ann Linde kräver tillsammans med fyra andra utrikesministrar på SvD Debatt att Iran ska medverka till transparens i utredningen av nedskjutningen av flight PS752. Flyget sköts ned av iranska luftvärnsrobotar för ett år sedan, strax efter att det lyft från Teherans flygplats. 176 personer, däribland medborgare från Afghanistan, Kanada, Storbritannien, Sverige och Ukraina miste sina liv. Iran har tagit på sig ansvaret för nedskjutningen, men utrikesministrarna vill ha svar på vad som ledde fram till attacken.

”Lärare är inga hjältar”

Jonas Nilsson, förstelärare på Stordammens skola i Uppsala, skriver på Expressen debatt att det krävs en omvärdering av läraryrket när coronapandemin är över. De lärare som har gått till arbetet under pandemin har inte gjort det på grund av något ”kall”, skriver han, utan de har gjort det arbete som har ålagts dem. Artikelförfattaren kräver att snittlönen för grundskolelärare höjs till cirka 50 000 kronor i månaden samt att undervisningstiden återgår till nivåer som fanns före millennieskiftet. 

"Att yrket framställs som något slags omöjligt samarituppdrag får knappast studenter att ställa sig i kö till lärarutbildningarna eller omgivningen att värdera yrket och dess hantverk högre”, skriver Jonas Nilsson.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera