Aktuellt / Inrikes

Spritstopp fortsätter på fredag – tufft läge för en pressad krogbransch

En pandemisemestrande försvarsminister, förlängt spritstopp, ett uppretat representanthus och en historisk amerikansk president som nu för andra gången ställs inför riksrätt. Läs mer i morgonsvepet!

INRIKES:

Försvarsministern i Finland över nyår

Trots uppmaningen från FHM och regeringen att inte resa under pandemin åkte försvarsminister Peter Hultquist (s) på en privat nyårsresa till Finland, det avslöjar Expressen. Den privata resan avslutades i måndags med ett officiellt möte med den finske försvarsministern:

Spritstopp fortsätter på fredag - tufft läge för krogbranschen

På fredag skulle det tillfälliga förbudet för krogar att ha alkoholförsäljning efter klockan 20.00 upphöra. Med bara ett dygn kvar har krögarna börjat boka gäster efter 20.00, men på torsdagsmorgonen kom beskedet att regeringen förlänger 20.00-stoppet i ytterligare tio dagar.

Krögarna har två veckors varseltid för ändringar i schemaläggning, och har riktat kritik mot regeringens oförmåga att lämna besked om fortsättningen av förbudet som har mycket stor påverkan på krogarnas redan hårt ansträngda ekonomiska situation, rapporterar Aftonbladet och SVT.

Snö och halka fortsätter att orsaka problem runt om i landet

Trafikolyckor, stopp på vägarna, stora köbildningar och hushåll fortsatt utan ström i Västernorrland - snöfallet över landet fortsätter att orsaka problem. Det varnas för halt väglag, och på flera platser i landet har vägar stängts av rapporterar SVT.

UTRIKES:

Trump ställs inför riksrätt för andra gången

Det amerikanska representanthuset röstade under onsdagen om att ställa den avgående presidenten Donald Trump inför riksrätt. Med stöd av tio republikaner kunde riksrätten drivas igenom i huset med siffrorna 232-197.

Trump blir därmed historisk, ingen annan president har ställts inför riksrätt två gånger, skriver Washington Post.

Pressad Trump fördömer stormningen av representanthuset

Under stark press släppte Donald Trump efter omröstningen om riksrätt en fem minuter lång film där han starkt fördömde stormningen av Kapitolium. Kritiker noterade att han en vecka för sent tog till orda mot sina supportrar, som han förra veckan förklarade sin kärlek till, genom att säga “we love you, you are very special” när de stormat representanthuset. Trump lämnade ingen ursäkt för sin två månader långa kampanj där han falskt uppgivit att valet stulits, skriver New York Times.

Då kan senaten kan rösta om riksrätt mot Trump

Vad händer nu? The Guardian har sammanställt förloppet efter gårdagens omröstning i representanthuset och vilka steg som tas mot en rättegång. Tidigast 19 januari beräknas senaten kunna rösta om riksrätt, men sannolikt sker det inte före Trump har lämnat presidentposten och Vita huset.

Kinas första officiella covid-död sedan maj förra året

Kina meddelar nu att det första dödsfallet i covid-19 sedan maj 2020 har inträffat. Det betyder att de kinesiska myndigheternas officiella dödstal för covid-19 nu rapporteras till totalt 46635 personer, det uppger Tidningarnas Telegrambyrå.

Smittalen ökar nu åter, något som enligt myndigheterna inte inträffat sedan mars förra året. Främst är det i norra Kina som smittan sprids.

Under dagen kommer en delegation från WHO att besöka Wuhan, staden där viruset först upptäcktes i slutet på 2019.

Regeringskris i Italien – Italia Viva lämnar regeringen

Partiet Italia Viva lämnar regeringen, det meddelade Matteo Renzi, den förre premiärministern i Italien, under onsdagen. Orsaken uppges vara missnöje - dels med den satsning på ekonomin som premiärminister Giuseppe Conte utlovat, och dels hur pandemin hanterats.

I Italien har snart 80 000 människor avlidit i sviterna av covid-19.

Beskedet innebär att den styrande koalitionsregeringen förlorar sin majoritet i parlamentet. Det skriver Reuters.

DEBATT:

Vårdföretagarna: “Oansvarigt av Kommunal att hota med strejk”

“Vi befinner oss mitt i en pandemi, med hög belastning på vården och omsorgen och höga sjukskrivningstal. Att Kommunal i den situationen väljer att varsla om nyanställnings-, mer- och övertidsblockad, med hot om strejk, är oansvarigt” det skriver Per Östlund, förhandlingschef på Vårdföretagarna, i en debattartikel i Göteborgs Posten.

Jimmie Åkesson, SD: “Statsministern spär på polariseringen”

“Varje gång Stefan Löfven har stämplat Sverigedemokraterna som ett parti med nazistiska rötter eller implicit kallat våra väljare för rasister, har han i rollen som statsminister själv spätt på föraktet för demokratin och dess företrädare” skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en replik på Löfvens debattartikel i Aftonbladet.

Stefan Löfven, S, om SD-retoriken: “Talar inte demokratins språk”

Statsminister Stefan Löfven (s) tog avstamp i händelserna i Washington i sin debattartikel, där han varnade för Sverigedemokraternas retorik, och vad den kan leda till: “Riksdagens partier tycker olika om mycket men det är bara Sverigedemokraterna som talar om att ”segra eller dö”. Det är inte så man talar demokratins språk. Det är inte så man hedrar sina demokratiska skyldigheter. Och vad den här typen språk kan leda, även i en stabil demokrati, såg vi i förra veckan. Att värna svensk demokrati är en uppgift som alltid måste vara större än våra åsiktsskillnader eller partisymboler” skrev Löfven.

Skånepolitiker: “Bygg en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn”

“Sverige och Danmark behöver snarast inleda planeringen av en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn. Med den kan Öresundsbron avlastas från en stor del pendlare och andra kollektivtrafikresenärer. Det gör i sin tur att fler godståg och mer långväga persontrafik får plats på Öresundsbron” skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, i ett debattinlägg i Sydsvenskan.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera