Aktuellt / Inrikes

Stor risk att 1177.se överbelastas när hela befolkningen ska vaccineras

1177 kan överbelastas, coronavaccin ger 89,3 procents skydd, och Palmepriset till BLM. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

1177 riskerar överbelastas

När den breda allmänheten ska vaccinera sig mot covid-19 är det stor risk att 1177.se överbelastas. Det varnar 1177 för självt, rapporterar SR Ekot. Nästan alla regioner i Sverige svarar i en enkät att man själv kommer få gå in på 1177.se och boka tid för vaccinering. Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177, säger att om inte regionerna fördelar möjligheten att boka tid, är risken stor att systemet ligger nere. 

– Vi har verkligen gjort allt för att stärka alla kanaler men det finns en gräns, säger hon.

Palmepriset till BLM-grundare

2020 års Olof Palme-pris tilldelas medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter Global Network Foundation. BLM-rörelsen grundades av Patrisse Cullors, Alicia Garza, och Opal Tometi. Olof Palmes minnesfond skriver i ett pressmeddelande att Black Lives Matter ”har på ett unikt sätt synliggjort den afro-amerikanska minoritetens utsatthet, smärta och vrede över att inte värderas lika med människor som har annan hudfärg”. Prissumman är 100 000 dollar, cirka 830 000 kronor.

SD-väljare nobbar vaccin

Fyra av tio SD-väljare säger nej till att vaccinera sig mot covid-19 eller är tveksamma. Det visar en undersökning gjord av Expressen/Sifo. SD-väljarna sticker ut genom att vara mer skeptiska och mer rädda för biverkningar än andra partiers väljare. 

– SD-väljare avviker, de är generellt skeptiska till myndigheter också i andra sammanhang, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Överlag svarar 83 procent av alla tillfrågade ja på frågan ”kommer du att vaccinera dig mot coronaviruset när du får tillfälle?”.

UTRIKES

Novovax-vaccin ger 89,3 procents skydd

Det amerikanska läkemedelsföretaget Novovax vaccin mot covid-19 ger ett skydd på 89,3 procent. Det visar en så kallad fas 3-studie som genomförts av bolaget. Studien, som gjordes i Storbritannien, genomfördes på 15 000 personer mellan 18 och 84, och 27 procent var äldre än 65. En tidigare studie i Sydafrika visare att vaccinet var effektivt till 60 procent om man räknade bort testpersoner med hiv.

Vaccinet kommer att tillverkas i norra England, och landets hälsominister Matt Hancock säger sig vara stolt över att Storbritannien kommer med ”ännu ett medicinskt genombrott”. 

Kina mullrar mot Taiwan

Kina varnar Taiwan att alla försök att nå självständighet ”betyder krig”, rapporterar BBC. Kina ser Taiwan som en utbrytarprovins som ska införlivas i nationen, medan Taiwan ser sig självt som en suverän stat. USA:s nya president Joe Biden har signalerat att han ser Taiwan som en nära partner. På torsdagen flög Kina med stridsflyg nära Taiwan, och en talesperson för försvarsdepartementet skickade ett meddelande till taiwanesiska självständighetsivrare: ”de som leker med elden kommer att bränna sig”.

DEBATT

Corona kan öka ungas psykiska ohälsa

Curt Hagquist, gästprofessor i folkhälsovetenskap, och Jan-Eric Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, skriver på DN Debatt att ungas psykiska hälsa riskerar att försämras ytterligare av coronapandemin. Forskarna menar att ekonomisk stress och skolstress från 90-talet och framåt, ligger bakom att unga mår allt sämre i dag. 

”Det finns en uppenbar risk för att ungas psykiska hälsa kommer att försämras ytterligare i spåren av coronapandemin till följd av ökad ekonomisk stress, försämrade jobbmöjligheter och föräldrars arbetslöshet”, skriver man och efterlyser samtidigt en ändring av betygssystemen för att minska skolstressen.

”Bära munskydd solidaritet”

10 forskare i folkhälsovetenskap skriver på SvD Debatt att munskydd bör bäras på offentliga platser för att minska ojämlikheter i hälsa. Yrken som möter ett stort antal personer, som till exempel taxichaufförer, frisörer och lärare, skulle vara bättre skyddade om alla bar munskydd. Forskarna skriver att konsekvenserna av långtidscovid förväntas bli ojämlikt fördelade om vissa grupper i samhället är mer exponerade för viruset än andra. 

”Det är orättfärdigt att socioekonomiskt utsatta grupper och personer som inte har möjlighet att hålla fysiskt avstånd på grund av sitt yrke har högre risk att drabbas av covid-19 och dess konsekvenser”, skriver artikelförfattarna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera