Aktuellt / Inrikes

USA redo att återgå till kärnenergiavtal: »Iran måste ta första steget«

USA redo att återgå till kärnavtalet med Iran, V vill stuva om i vaccinationskön, och sämsta året för brittisk bilindustri sedan 1984. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Regioner överväger egen prioritering för vaccin

Flera regioner i Sverige överväger att införa en särskild prioriteringsordning när personer under 70 år ska vaccineras, rapporterar SR Ekot. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget inte att någon sådan ordning ska införas. I Ekots enkät uppger Uppsala, Östergötland, Blekinge och Jönköping att de eventuellt kommer att ha ett eget prioriteringssystem. 

– Vi tänker att det framgår tydligt i den strategi som finns ifrån Folkhälsomyndigheten att det är just ålder som är en riskfaktor för att utveckla allvarlig sjukdom och det gör att vi ska försöka att styra flödena på det sättet, säger Rickard Lundin, talesperson för vaccinfrågor i region Östergötland.

V vill stuva om i vaccinationskön

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill ändra om i vaccinationskön, säger hon i en interju med TT. Efter riskgrupper och vårdpersonal vill hon att personer som inte kan jobba hemifrån ska stå på tur. Framförallt de som möter många människor i sitt yrke.

– Det kan vara chaufförer, skolpersonal, servitriser och butiksanställda, säger Nooshi Dadgostar.

UTRIKES

USA redo återgå till Iranavtal

USA är redo att återinträda i kärnenergiavtalet med Iran. Det uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken, rapporterar flera medier. Iran måste dock ta det första steget, säger Blinken, och backa från de avsteg som gjorts från överenskommelsen. Trumpregeringen införde kraftiga sanktioner mot Iran, och landet kräver i sin tur att sanktionerna lyfts för att man ska följa överenskommelsen. Antony Blinken säger att han tror att det kommer att ta lång tid innan frågan är löst.

  Brittiska bilindustrin krymper

Den brittiska bilindustrin hade förra året sitt sämsta år sedan 1984, visar nya siffror från branschorganisationen SMMT. Produktionen föll med nästan 30 procent jämfört med 2019. Minskningen beror enligt branschorganisationen på coronapandemin, men också på Brexit. SMMT:s vd Mike Hawes säger att det funnits gränsproblem med leveranser.

– Det får inte produktionen att stå still, men sätter hård press, säger Mike Hawes.

USA terrorvarnar för högerextremister

USA:s departement för inrikes säkerhet har utfärdat en landsomfattande terrorvarning för ökat hot från militanta regeringsmotståndare. Extrema grupper har blivit djärvare efter stormningen av Kapitolium, och folkvalda och regeringsbyggnader kan bli måltavlor.

"Underrättelser tyder på att vissa ideologiskt motiverade våldsamma extremister som motsätter sig statsmakten och maktskiftet, liksom andra upplevda oförrätter som eldas på av falsk information, kan fortsätta mobilisera för att mana till eller begå våldsbrott", skriver departementet.

DEBATT

Digitala privatlivet måste skyddas

Sverige behöver en tydligare integritetsskyddspolitik. Det skriver Lena Lindgren Schelin, generaldirektör på Integritetsskyddsmyndigheten, på DN Debatt. I takt med att 5G rullar ut kommer allt fler saker i hemmet att vara uppkopplade mot nätet, och med det också lämna digitala spår efter sig. Hur du använder diskmaskinen, kaffebryggaren eller termostaten kommer att kunna  utnyttjas av annonsörer. Regeringen behöver agera skyndsamt för att stärka enskilda individers rättigheter, skriver Lindgren Schelin.

”Sverige kan komma att hamna i ett läge där vi först sent i den pågående digitaliseringsvågen på allvar inser vidden av hur den personliga integriteten påverkas av den omfattande data­insamlingen och kartläggningen.”

MP: Basinkomst åt alla

Miljöpartiets språkrörskandidat Rebecka Le Moine slår på Expressen Debatt ett slag för att villkorslös basinkomst ska införas i Sverige. Le Moine skriver att i Sverige finns ett större motstånd än stöd för basinkomst jämfört med andra länder, vilket kan ha att göra med att det inte är lika många som faller mellan stolarna i det svenska trygghetssystemet.

”Men även i Sverige faller människor mellan stolarna i trygghetssystemen. Även här kan fattiga förnedras i jakten på fusk, medan rikas skatteflykt inte är i närheten av lika övervakad per krona”, skriver Le Moine och menar att det är hög tid att basinkomst införs.

Hårdare tag fel väg att gå

Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, skriver på Aftonbladet Debatt att tvingande åtgärder är en dålig väg att gå i coronapandemin. En minskad smittspridning har återkommande knutits till att befolkningen måste ändra sitt beteende, och tvångsåtgärder riskerar då att ha motsatt effekt, skriver han.

”Tvång och övervakning leder till en känsla av att vara kontrollerad, vilket i sin tur leder till en mindre hållbar typ av drivkraft bakom beteendet, vilket i slutändan leder till avsevärd mindre sannolikhet att hålla i beteendet över tid.”

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera