Bryt isoleringen med den nya svenska promenad-appen

Text:

Den 8 februari avslutas den 44:e upplagan av Göteborgs filmfestival. För första gången har den varit helt digital på grund av pandemin. I stället för fyllda biosalonger har festivalen valt att uppmärksamma den unika situationen genom att köra ut en utvald person till fyren Pater Noster. Personen har under veckan kunnat ta del av festivalens filmer, men i övrigt suttit isolerad från omvärlden utan sin dator, mobil, böcker eller sällskap. Låter det lockande?

Ja, enligt oväntat många. För när arrangören stängde anmälan hade 12 000 ansökningar kommit in om att få chansen att isolera sig ytterligare. Till slut föll valet på sjuksköterskan Lisa Enroth, 41, från Skövde, som i samband med utnämningen beskrev en längtan efter att få isolera sig efter ett hektiskt jobbår inom vården under 2020.

– Det har snarare blivit fler patienter och mer att göra. För min del tycker jag att det ska bli lite skönt att få vara själv, reflektera och landa. Det har varit mycket ryck och press, nya rutiner på jobbet, sa hon till Fokus innan hon satte sig i båten och åkte ut till isoleringen i fyren.

Samtidigt är just isolering ett utbrett samhällsproblem just nu. Med direktiv om social distansering och hemmajobb är det allt fler, gammal som ung, som vittnar om en tuff vardag utan sociala möten. Detta hoppas den svenska promenad-appen Walking talking delvis kunna lösa.

Företaget bakom appen sysslar egentligen med motiverande samtal och grupp­utveckling. Men när pandemin slog till minskade uppdragen och man bestämde sig i stället för att utveckla en tjänst så att privatpersoner enklare kan bryta isoleringen genom att hitta en ny promenadkompis.

Du kollar helt enkelt upp om det är någon i ditt närområde som också vill ta en promenad utomhus och ni bestämmer tid och plats. Eftersom det är viktigt att kunna hålla avstånd går det bara att boka för att ses två och två åt gången.

Från att appen lanserades i november har man nu fått tusentals användare över hela landet. I dejtingappen Tinders tidevarv är grundarna Therese Ericsson och Anna-Lina Kvarnsmyr tydliga med att det inte är frågan om några kärleksmöten. I stället är det ett sätt att bryta isoleringen, få frisk luft och träffa en ny person. Det är lätt att tro att det är främst äldre som sitter hemma själva, men även yngre personer har nyttjat appen.

»Många i åldrarna 25–35 är också ensamma. I vanliga fall går de på krogen eller har andra sociala intressen, som ligger på is nu. En del är nya i sin stad, andra vill ta en hundpromenad i sällskap med någon annan«, säger Therese Ericsson till Norra Halland.

***

Andra corona-anpassade aktivitetsappar

Guide U

Utforska Gamla stans historia genom att lyssna på berättelser om personerna som bott här genom historien. Gratis att ladda ner, men varje audioguide kostar 20 kronor.

• Viewranger

Att ge sig ut på hajk har blivit populärt igen under pandemin. Med appen Viewranger kan du se vandringsleder och promenadstråk och tipsa andra om leder du hittat.

• Go Jauntly

Promenad-app där du loggar dina promenader, hittar nya sträckor och delar upplevelserna med dina vänner på ett mer visuellt sätt.