Fem frågor till Emma Spak, SKR: »Förväntningarna på Astra Zenecas vaccin har minskat«

Text:

Foto: TT

Skåne har störst andel smittade av landets regioner. I fjol låg man längst ner på listan. Vad beror den omvända ordningen på?

– Framför allt handlar det om hur viruset beter sig. Den här smittan sprider sig inte riktigt som en influensa, som rullar in över landet. Här har det varit mer kluster på olika ställen eller att det blivit väldigt mycket smitta på vissa ställen.

Har de regioner som var milt drabbade i fjol slappnat av under höst och vinter?

– Nej, vårt intryck är att man har jobbat hårt i regionerna för att på alla sätt minska risken för smittspridning. Vi ser inte att det är så att man blivit överrumplad eller varit dåligt förberedd. Det är väldigt svårt när smittan väl kommer att hålla den borta. Smittspridningen beter sig annorlunda än många andra sjukdomar.

Hur går det med vaccinleveranserna till regionerna?

– Det har varit successiva nedskrivningar av vaccinleveranserna. Och här har förväntningarna på framför allt Astra Zenecas vaccin minskat kraftigt. Om man tittar på första kvartalet får man ungefär 2,6 miljoner doser, vilket motsvarar vaccination för 1,3 miljoner personer. Här hade regionerna förhoppningen om att kunna klara av både fas 1, 2 och 3 egentligen under första kvartalet, vilket hade krävt nästan dubbelt så många doser. Regionerna har personal och organisationer på plats för att kunna vaccinera mer omfattande.

Ska mer vaccin nu gå till Skåne?

– Där är Folkhälsomyndigheten väldigt tydlig och har gjort en prioriteringsordning som bygger på att de som riskerar att drabbas hårdast, de ska vaccineras, i hela landet. Med tanke på att smittspridningen flyttar sig fram och tillbaka.

Hur stor är chansen att ni håller tidsplanen till halvårsskiftet?

– Regionerna är tydliga: Bara det kommer vaccin, enligt den leveransplan som ligger nu, och allra helst skjuta till, då kommer regionerna att genomföra vaccinationerna.