Aktuellt / Inrikes

Fler ansöker om dubbelt medborgarskap inom Norden: »Pandemin är ett skäl«

Fler ansöker om dubbelt medborgarskap, Liberalerna kräver att nior får göra nationella prov

SVERIGE

Fler ansöker om dubbelt medborgarskap

Det har varit en kraftig ökning av antalet ansökningar om svenskt medborgarskap från medborgare i de nordiska länderna, visar en kartläggning som Ekot har gjort

– En av anledningarna är pandemin och dess effekter på resandet mellan länderna. Gissningsvis har det med pandemin och de striktare gränskontrollerna, för att resa fram och tillbaka mellan länderna, att göra, säger David Olsson på Länsstyrelsen Skåne till Ekot.

Hos Länsstyrelsen i Skåne har antalet ansökningar om svenskt medborgarskap mer än dubblerats de senaste månaderna, jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Det handlar nu om över 400 ansökningar.

 

Liberaler kräver att nior får göra nationella prov

Liberalerna kräver att regeringen överprövar Skolverkets beslut om att bara hålla nationella prov för årskurs tre i vår på grund av pandemiläget, rapporterar Ekot.

Partiets utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad (L) säger till radion att det är extra viktigt att eleverna i årskurs nio också får göra provet.

– Att ta bort det kanske enda instrument och verktyg som staten har för att pröva likvärdigheten är olyckligt, säger han.

Sverigedemokraterna är enda riksdagsparti som ställer sig bakom L:s krav, som inte heller får stöd från lärarförbunden.

 

Trots skolstängning efter sportlovet – Tegnell ser inget fel med resandet

Efter att Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd vädjat till stockholmarna att stanna hemma under sportlovet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell att ett begränsat resande också skulle innebära begränsade risker sett till smittspridningen, skriver GP. Tegnell säger att tidigare lov inte tycks ha påverkat smittspridningen på ett negativt sätt. Under julen gick smittan snarare ner, men det är inte heller någon garanti för att så också blir fallet nu framåt.  – Det kan säkert skilja sig under olika perioder, säger han. Tegnell säger också att man inte bör dra paralleller mellan skidresor och det faktum att Skåne och Stockholm kommer att övergå till distansundervisning för äldre elever.

 

Tusentals nya jobb i norra Sverige: ”Hisnande siffror”

Företagen i norra Sverige slåss om arbetskraften, rapporterar Ekot.

Tidigare var arbetslösheten i de nordligaste länen högre än i övriga landet, men på senare tid har det skapats tusentals jobb i området.

Bland annat behöver Northvolts fabrik i Skellefteå och gruvbolaget LKAB anställa många nya människor de kommande åren. I går meddelade dessutom företaget H2 Green Steel nya planer på att tillverka grönt stål utanför Boden, ett projekt som väntas ge minst 1 500 jobb till en början.

– Det är ju hisnande siffror om man tittar på hur befolkningen ser ut här uppe i norr, säger Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef i södra Norrbotten.

Lundgren beskriver det som en utmaning, men en positiv sådan.

 

UTRIKES

Sex miljoner fler hungriga i centralamerika de senaste två åren 

I El Salvador, Guatemala, Honduras och Nicaragua har antalet människor som är hungriga ökat kraftigt i spåren av den ekonomiska kris som följt på pandemin och de orkaner som drabbade området i fjol. Nya data från FN:s livsmedelsprogram World Food Program (WFP) visar att nära åtta miljoner människor hungrar i El Salvador, Guatemala, Honduras och Nicaragua. I dessa länder har klimatförändringarna bidragit till ökad torka de senaste åren.

– Vi äter den lilla mat som människor ger oss, säger 70-åriga Marina Rosado, som tillsammans med sin son och sina barnbarn bor vid sidan av en trafikled i staden La Lima i Honduras, till Reuters.

 

Gérard Depardieu åtalas misstänkt för våldtäkter

Den franska skådespelaren Gérard Depardieu har åtalats misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp, rapporterar AFP.

Åtalet väcktes redan i december förra året men läckte till pressen under tisdagen.

Enligt nyhetsbyrån rör det sig om två misstänkta våldtäkter 2018. En skådespelare i 20-årsåldern ska ha träffat Depardieu, nu 72 år, när han höll i en lektion på hennes skola. Våldtäkterna ska ha skett i Depardieus hem i Paris.

Utredningen har vid ett tidigare tillfälle lagts ner i brist på bevis, men återupptogs förra sommaren, vilket ledde till ett åtal enligt en källa AFP har pratat med. Depardieu nekar till alla anklagelser.

 

Tvivel på viruset utmaning i Afghanistan

Vaccinationskampanjen som startade i Afghanistan under tisdagen står inför stora utmaningar. Utöver fattigdom och krig, är det många afghaner som helt enkelt inte tror på coronavirusets existens, skriver New York Times.

– Jag kommer givetvis inte ta något vaccin, jag tror inte på coronaviruset, säger taxichauffören Muhibullah Armani, i södra Kandahar.

Trots att landet befinner sig i en andra dödlig våg är det trångt i moskéerna, matbutikerna och på basarerna. Bland dem som ändå tror på viruset, är tron på att få tillgång till vaccinet inte lika stor.

– Vaccinet kommer att gå till politiker och krigsherrar, vi är vana vid att till och med hjälpsändningar med mat blir stulna, säger klanledaren Nizamuddini i norra Afghanistan.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera