Aktuellt

Flera smittskyddsläkare uppmanar: Stanna hemma på sportlovet!

SVERIGE

Smittskyddsläkare vill ha folk hemma på sportlovet

Flera regionala smittskyddsläkare uppmanar invånarna att hålla sig hemma de närmaste veckorna, rapporterar SVT.

Under sportlovet 2020 fick Sverige in coronaviruset från en rad olika länder innan man förstod att en pandemi höll på att sprida sig över hela världen. Under nästa vecka har hela Sörmland, förutom Gnesta, sportlov och smittskyddsläkaren sätter stort hopp till sörmlänningars betydligt större kunskap om smittan.

– Med tanke på att så många var lediga under jul och nyår så finns det ändå hopp om sportlovet. Däremot är jul och nyår mer av en familjefest. Sportlov är för många en tid att träffa andra så det finns större risker med sportlov, säger läkaren Signar Mäkitalo.

Han menar att smittspridningen inte borde öka under sportlovet om alla beter sig som de gjorde under jul- och nyårsledigheten.

– Risken med resor är att man plockar upp nya virusvarianter som kan vara mer smittsamma, säger Lisa Labbé Sandelin som är smittskyddsläkare i Kalmar, till NWT.

I Värmland har flera fall av smitta kopplats till fjällsemester enligt smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

– Res säkert i all ära, men stanna helst hemma, säger hon

Enligt Signar Mäkitalo var det svenskar som under förra året reste till Italien, Österrike, Schweiz, Storbritannien och USA under sportlovet som tog med sig coronaviruset hem. Något som han verkligen inte räknar med i år.

– Peppar, peppar. Ta i trä. Det skulle nästan förvåna mig om någon gjorde det, säger Mälitalo.

 

FHM frustrerad över sena vaccinleveranser

Flera svenska regioner har uttryckt stor frustration över de försenade och minskade vaccinleveranserna till Sverige. Den frustrationen delar även Folkhälsomyndighetens vaccinansvarige Sören Andersson, säger han i en intervju med DN.

Andersson säger att myndigheten meddelar regionerna om förändringar i leveranserna så fort de får information, men att de är helt i händerna på vaccintillverkarna.

– Ibland kommer det väldigt sent, det är snarare regel än undantag. Då kan vi inte göra så mycket mer än att meddela det, säger Andersson.

 

Historikern: Sveriges dödstal bland Europas lägre

De flesta europeiska länderna har drabbats betydligt hårdare av pandemin än Sverige. Det visar en färsk sammanställning över överdödligheten som gjorts på Stockholms universitet och som TT skriver om.

– Ungefär två tredjedelar av länderna i Europa har en betydligt högre överdödlighet än Sverige. Men i Norden ligger Sverige fortfarande i särklass högst, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker vid Stockholms universitet.

 

Sörmlands nya strategi: Längre tid mellan doser

Upp till tre månader mellan första och andra dosen av Astra Zenecas coronavaccin. Det är Region Sörmlands nya strategi, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

– Det finns några mindre studier som visar att det ger en högre skyddseffekt, säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare i Region Sörmland.

En positiv effekt av detta är att många troligtvis kommer att kunna få första dosen tidigare än om doserna getts med cirka fyra veckors intervall, som var den ursprungliga planen. Dock tar det längre tid innan samtliga får fullt skydd.

 

UTRIKES

Nasas Perseverance har landat på Mars – på jakt efter tidigare liv

Nasas sond Perseverance har landat på Mars efter sju månaders resa, rapporterar Live Science.

Sondens uppdrag är att söka efter tecken på tidigare liv på planeten.

Sonden ska bland annat ta prover från Marsytan som sedan ska lagras på Mars och hämtas av en annan farkost i framtiden. Sonden har även tagit med sig en minihelikopter som förhoppningsvis kan flyga i Mars tunna atmosfär.

Med ombord finns också flera kameror och mikrofoner.

Den sista känsliga fasen av landningen tog sju minuter. Landningsplatsen är en krater som misstänks vara en tidigare sjö eller floddelta.

 

Nya vittnesmål från Tigray – hyenor åt de döda

Nya skrämmande vittnesmål kommer nu från Tigrayprovinsen i norra Etiopien, tre månader efter centralregeringens offensiv mot provinsen. En diakon vid etiopiskortodoxa kyrkan i den heliga staden Axum berättar om hur människor med skottskador blev liggande på gatorna.

Enligt diakonen var stadens invånare förbjudna av eritreanska soldater som stred på den etiopiska regeringens sida att begrava döda anhöriga. På nätterna kunde de höra hur hyenor åt av de kvarlämnade liken.

Enligt diakonen, som uttalar sig anonymt eftersom han fortfarande är kvar i Axum, dödades runt 800 personer under en vecka då striderna var som värst. Totalt bedömer han att flera tusen personer i staden dödats och att situationen kan vara ännu värre på landsbygden.

 

Macron vill att väst donerar vaccindoser till Afrika

Den franska presidenten Emmanuel Macron föreslår att rika länder avvarar mellan tre och fem procent av sina vaccinlager till afrikanska länder, rapporterar AFP.

Macron påpekar att medan många länder i västvärlden redan vaccinerat miljontals människor har vaccinationerna över huvud taget inte inletts i många fattigare länder.

Samtidigt meddelar Kina att landet donerar 200 000 doser av sitt vaccin Sinopharm till Algeriet. Algeriet och Kina är sedan tidigare nära allierade och under pandemins inledande skede skickade Kina vårdpersonal till Algeriet.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera