Utrikes

Kanadas mål: Den högsta invandringen till landet på över 100 år

Migrationspolitiken är en stor fråga i svensk politik. Det är den även i Kanada. Problemet: migrationen har varit för liten. Nu är ambitionen att 2021 nå högsta invandringen sedan 1913.

Invandringen till Kanada har minskat under pandemin och stannade på 184 000 nyanlända under 2020. Målet var att det skulle komma 341 000.

I migrationsplanen för 2021-2023 ökar man därför ambitionerna för de kommande tre åren. Redan 2021 hoppas man komma upp i rekordsiffran 401 000 invandrare och fortsätta ökningen de kommande åren till 421 000. Kanada har en befolkning på 37,7 miljoner och målet har tidigare varit att öka med 0,9–1 procent genom invandring.

Större delen handlar fortsatt om ekonomisk invandring med 58 procent, 26 procent om familjeanknytning, 15 procent flyktingar och en procent av andra humanitära skäl.

”Kanada har ökat sina invandringsnivåer sedan slutet av 1980-talet för att öka befolkningen, arbetskraften och den ekonomiska tillväxten. Vi är beroende av invandring för befolkningens och arbetskraftens tillväxt och en större ekonomisk tillväxt”, skriver regeringen i Migrationsplanen.

Man framhåller också det faktum att Kanada kommer att ha 9 miljoner babyboomers (födda 1946–1964) som når pensionsåldern 65 år 2030.

Covid-19 har försvagat ekonomin här liksom i andra länder. Dessutom sjönk Kanadas födelsetal till den lägsta nivån någonsin med 1,47 barn per kvinna 2019. Och man ser risken att födelsetalen minskar ytterligare under pandemin på grund av ekonomisk osäkerhet.

Men hur har pandemin påverkat inställningen till invandring? Till en mer positiv hållning, svarar Michael Adams, grundare av undersökningsföretaget Environics.

– Mitt i omvälvningarna år 2020 har befintliga trender mot öppenhet och inkludering fortsatt, inte rullat tillbaka. En stark och ökande majoritet av kanadensare uttrycker sympati med nuvarande invandringsnivåer, och ser invandrare som bra för ekonomin, inte som ett hot, skriver han i The Globe and Mail och hänvisar till mätningar de gjort under fyra decennier.

Det betyder inte att Kanada är fritt från rasism eller främlingshat, konstaterar han. Året som gått har inte erbjudit brist på bevis att rasism och andra former av diskriminering förblir ett levande problem.

– Under 2020, protesterade svarta kanadensare, landets ursprungsbefolkning och andra mot polisvåld, ojämlikhet och systemisk rasism. Men det har också skett en dramatisk minskning av andelen som hävdar att rasism inte är ett problem i Kanada, skriver Michael Adams.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera