Aktuellt / Politik

Riksdagsledamöter som skolkar från riksdagen kan få arvodet indraget

Snaran dras åt runt riksdagsskolkare, svårt att utreda antalet sjuka i långtidscovid och över en halv miljon döda i covid i USA.

SVERIGE

Snaran dras åt runt riksdagsskolkare

Riksdagsledamöter som inte deltar i riksdagsarbetet ska kunna få arvodet indraget, rapporterar Ekot. Alla riksdagspartierna står bakom förslaget som riksdagen väntas fatta beslut om i höst.

– Det förväntas att man fullföljer det man har tagit på sig att göra, för att också få ersättning för det, och det är en stor enighet i riksdagen kring detta, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna.

 

Svårt att utreda antalet sjuka i långtidscovid

Socialstyrelsen har svårt att utreda den grupp patienter som drabbats av långtidscovid. En förordning som ska skydda patienters integritet sätter stopp för myndigheten att undersöka hur många som har drabbats, rapporterar Ekot.

– Det är en brist i vår förmåga till överblick att inte ha tillgång till data från primärvården och nu under pandemin har det blivit uppenbart för fler att vi faktiskt behöver ha den datan, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

 

Misstänkte spionen: Roligt att han var intresserad

Den 47-årige man som står åtalad för spioneri för Rysslands räkning säger i förhör att han inte har lämnat ut uppgifter för pengar, rapporterar TT. I stället var den tidigare konsulten på Volvo och Scania glad över att försöka förklara sitt arbete för den intresserade ryske diplomaten. Ryssen pekades senare ut som den ryske underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko.

”För mig var det roligt att han var så intresserad, för de flesta människor som jag möter, de är inte intresserade av mitt arbete och så”, säger 47-åringen i förhör.

Pengarna som han fått av ryssen säger han att han fick av andra personer som skulle hjälpa honom ekonomiskt. Han säger i förhör att de sagt att det skulle bli billigare än banköverföringar.

 

UTRIKES

Biden utlyste en tyst minut när USA räknade in en halv miljon coviddöda.

USA passerade sent på måndagskvällen den svarta milstolpen 500 000 döda i covid-19. Fler amerikaner har nu dött under pandemin än under första världskriget, andra världskriget och Vietnamkriget tillsammans.

President Joe Biden höll natten mot tisdag en ceremoni i Vita huset där han utlyste en tyst minut för att hedra dödsoffren. Han kallade USA:s dödstal för en ”hjärtskärande milstolpe” och uppmanade folket att ”inte bli likgiltiga inför sorgen”.

– Jag ber alla amerikaner att minnas, minnas dem vi har förlorat och de som har lämnats bakom, sade han.

USA har flest dödsfall i världen, räknat i absoluta tal, rapporterar New York Times.

 

Trump vansinnig på Högsta domstolen efter deklarationsavslag: ”Fascism, inte demokrati”

”Den här utredningen är en del av den största politiska häxjakten i vårt lands historia”, skriver Donald Trump på det sociala nätverket Gab efter att Högsta domstolen kommit fram till att han måste lämna ut sina skattedeklarationer.

I ett långt inlägg skriver han bland annat att det är ”fascism, inte demokrati”.

”Och det är exakt vad de försöker göra mot mig, men folket i det här landet kommer inte att tillåta att det händer”, skriver han.

Han avslutar med att skriva att han kommer att ”kämpa vidare”:

”Vi kommer att vinna!”

Trump har försökt att stoppa att hans finansiella dokument ska lämnas ut till distriktsåklagare Cyrus Vance. Högsta domstolen avslog hans ansökan i går.

Högsta domstolen i New York avslog igår nu tidigare president Donald Trumps försök att hindra att hans finansiella dokument, inklusive de senaste åtta årens deklarationer, hamnar i händerna hos distriktsåklagaren Cyrus Vance Jr, rapporterade bland annat Newsweek.

 

Georgisk oppositionsledare gripen av polis 

Georgisk polis grep under tisdagen oppositionspolitikern Nika Melia, rapporterar AFP.

.Bilder visar hur toppolitikern dras ut från sitt partihögkvarter och förs bort av polis. Hundratals poliser använde även tårgas mot Melias supportrar som slagit läger vid byggnaden.

I onsdags beslutade en domstol att Melia skulle häktas. Han anklagas för att ha organiserat våldsamma regeringskritiska protester 2019. Melia förnekar brott och har sagt att anklagelserna är politiskt motiverade.

 

Facebook öppnar för nyheter i Australien

Facebook kommer åter att visa nyheter på sin plattform i Australien, efter att förra veckan ha begränsat visningarna, skriver techjätten i ett pressmeddelande.

”Efter nya diskussioner är vi nöjda med att den australiska regeringen har godkänt ett antal förändringar och garantier som möter vår oro om att tillåta kommersiella affärer som erkänner det värde vår plattform ger utgivare, i förhållande till det värde vi får från dem”, skriver Facebook.

Bakgrunden är att Australien föreslagit en lag om att ta avgifter för delningar av nyhetslänkar, vilket fick Facebook att blockera möjligheten för australiska medier att alls dela länkar på plattformen.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera