Aktuellt / Ekonomi / Inrikes

Finansmannen Sven Hagströmer rasar mot Volvos bonusar: »Enormt lite respekt«

Tre personer livshotande skadade i Vetlandaattacken, vreden växer mot Volvos väldiga bonusar och brasiliansk virusvariant befaras smitta en andra gång. Läs mer i Svepet!

SVERIGE

Tre personer livshotande skadade i Vetlandaattacken

Sju personer samt gärningsmannen skadades vid gårdagens attack i Vetlanda. Tre av offren har livshotande skador, två är allvarligt skadade och två har lindriga skador. Gärningsmannen har skador efter polisens verkanseld, men de beskrivs inte som allvarliga.

Polisen gjorde i natt husrannsakan i den 22-årige gärningsmannens bostad i Vetlanda. Enligt Expressen är han afghansk medborgare som folkbokfördes i Sverige 2018 och har tidigare dömts för ringa narkotikabrott.

Gårdagens attacker i Vetlanda pågick under 18 minuter på fem platser i centrum nära stadshuset. Gärningsmannen har till synes slumpmässigt angripit sina offer med kniv. Polisen uppger att han fortfarande var beväpnad när han greps.

Händelserna utreds som försök till mord, men Säkerhetspolisen är inkopplad för att utreda eventuellt terrorbrott.

– Vi kan tyvärr inte gå in på vilka detaljer i utredningen som gör att vi utreder terrormotiv. Det är för tidigt i utredningen för att uttala oss om det, sa Malena Grann, chef för polisområde Jönköping på en pressträff.

Polisen räknar med att i dag kunna höra flera av offren samt 22-åringen och ta in uppgifter från hans bekanta. Hans telefon och dator har tagits i beslag och ska undersökas efter eventuella ledtrådar till motiv.

 

Vreden växer mot Volvos väldiga bonusar

Sedan Dagens Industri avslöjat att Volvo ändrat villkoren för att kunna ge toppcheferna 118 miljoner kronor i bonus samtidigt som företaget fick 1,2 miljarder i coronastöd växer ilskan. Till DN säger finansmannen Sven Hagströmer:

– Jag blev så jäkla arg när jag såg det här. Det här är ett av Sveriges största företag, men ändå har man så enormt lite respekt och fingertoppskänsla. Den allmänna opinionens uppfattning om näringslivet är jätteviktig att värna om.

Sven Hagströmer befarar att beteendet minskar politikernas vilja att stötta näringslivet i kommande kriser och hänvisar till finansminister Magdalena Anderssons uttalande i SVT om att Volvos bonusar ”sticker i ögonen”:

– Magdalena Andersson är ju jättestörd över det här, säger Sven Hagströmer. Nu ställde ju regeringen och riksdagen upp väldigt snabbt och då ska vi inte ha ett näringsliv som sitter och överutnyttjar det här, som ändrar sig och går runt regler.

Hagströmer syftar på Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg som när coronakrisen bröt ut för ett år sedan sade:

– Alla förstår ju att det blir noll i bonus för Volvos ledning för 2020.

Det blev 118 miljoner, varav 21,4 miljoner i bonus ovanpå 14,5 miljoner i lön till vd:n Martin Lundstedt.

Flera av Volvos större ägare, bland annat AMF som ingår i valberedningen, har också reagerat på styrelsens ändrade bonusvillkor.

Carl-Henric Svanberg har valt att endast svara via mejl till DN:

”Att vi nu i årsredovisningen kan redovisa att rörlig ersättning betalats ut är både en viktig erkänsla till en duktig ledning som lyckats åstadkomma ett mycket starkt resultat under andra halvåret och ett bevis för att återhämtningen blev starkare än jag kunde ana, under den mörkaste tiden våren 2020”.

 

Brasiliansk virusvariant befaras smitta en andra gång

Uppgifter från Brasilien om att den virusvariant som härjar i Manaus kan smitta dem som redan haft covid-19 oroar forskarna. Det är fortfarande oklart exakt hur bra de godkända vaccinen skyddar mot de mutationer som upptäckts i Sydafrika och Brasilien.

De sydafrikanska och brasilianska varianterna kan finnas i mellan 0 och 8 procent av de nya fallen under vecka 7, enligt de PCR-tester som regionerna har analyserat, skriver DN. Sex fall av den brasilianska varianten har bekräftats i Sverige genom analys av virusets hela arvsmassa, samt drygt 70 fall av den sydafrikanska.

Forskarna i Brasilien har noterat många fall av förnyad smitta bland personer som tidigare testat positivt för covid-19 och borde ha antikroppar. Enligt en undersökning som Nuno Faria, virolog vid Imperial Collage i London, leder kan mellan 25 och 61 personer av 100 bli sjuka på nytt om de utsätts för smitta i Manaus.

Det finns också indikationer på att den nya virusvarianten är mera smittsam och reagerar sämre på det kinesiska vaccin som används i Manaus, uppger New York Times.

 

UTRIKES

Extremister och veteraner stormade kongressen

Över 300 personer från 40 delstater har hittills åtalats för stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari, enligt CBS News. 35 av dem kan kopplas till extremistgrupper som Proud Boys och Oath Keepers eller konspirationsteorin Qanon.

Minst 27 av de åtalade har tidigare jobbat inom försvaret och fem av dem var aktiva poliser när kongressen stormades.

Enligt Reuters tog det över tre timmar för Pentagon att godkänna en förstärkning med trupp från Nationalgardet efter att polisen vid kongressen begärt hjälp. Det framgick när Nationalgardets lokale chef generalmajor William Walker i går förhördes av senaten. Han berättade att dåvarande försvarsminister Christopher Miller oroat sig för att ”det inte skulle se bra ut att sätta in Nationalgardet”.

Walker sade också att han redan dagen innan begärt att få ha en större styrka i beredskap, eftersom det sedan månader cirkulerat uppgifter om en tänkbar attack på kongressen, men bara fått sätta av 40 man som endast skulle användas i yttersta nödfall. Godkännandet att sätta in en större styrka för att avvärja attacken kom 3 timmar och 19 minuter efter Walkers begäran.

Hoten mot kongressen har enligt New York Times fördubblats sedan stormningen. I dag ställer representanthuset in all verksamhet efter att polisen spårat hot i Qanonkretsar om en ny stormning den 4 mars, som fram till 1933 var det datum då presidenten installerades. Bevakningen kring kongressbyggnaden har förstärkts, bland annat med trupp från Nationalgardet, efter attacken den 6 januari.

 

ICC utreder krigsbrott på Israelockuperade områden

Internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag har inlett en utredning om eventuella krigsbrott begångna på Västbanken, i Östra Jerusalem och i Gaza sedan 2014.

ICC har mandat att åtala för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten i stater som omfattas av Romstadgan som antogs som grund för ICC 1998. Men Israel har aldrig anslutit sig till Romstadgan och har reagerat starkt på ICC:s beslut.

Men sedan FN 2015 godkänt Palestinas rätt att ansluta sig till stadgan har ICC beslutat att utredningar om brott kan genomföras på de av Israel sedan 1967 ockuperade områdena.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallade ICC:s beslut ”höjden av antisemitism och höjden av hyckleri”.

Den palestinska myndighetens utrikesminister Riyad al-Maliki kallade beslutet ”nödvändigt och angeläget”.

USA:s utrikesdepartement kritiserar däremot beslutet:

– Vi är besvikna på ICC:s beslut, sade talesmannen Ned Price.

 

Razzia mot förfalskad covid-19-vaccin

Polis i Kina och Sydafrika har beslagtagit tusentals doser förfalskat vaccin mot covid-19 och gripit dussintals misstänkta, rapporterar BBC.

I Kina slog polis till mot en fabrik som tillverkade misstänkt falskt vaccin och grep 80 anställda samt beslagtog 3 000 doser. Därefter greps tre kinesiska medborgare och en person från Zambia på ett lager i Gauteng i Sydafrika där ytterligare 2 400 doser upptäcktes.

Jakten på vaccin har lett till att brottslingar tar chansen att bjuda ut falskt vaccin på nätet, varnar en företrädare för Interpol:

”Allt vaccin som bjuds ut på nätet är olagligt, otestat och kan vara farligt”.

Interpols generalsekreterare Jürgen Stock befarar att handeln med falska varor är omfattande:

– De bedrägerier vi avslöjat är bara är toppen på isberget, sade han till BBC.

En företrädare för Kina inrikesministerium framhåller att landet bedriver en omfattande kampanj för att upptäcka vaccinrelaterade brott som skulle skada förtroendet för Kinas export av godkänt vaccin. I februari grep kinesisk polis en liga som förpackat 58 000 doser koksaltlösning i flaskor som föreställde äkta vaccin.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera