Nederländskt vaccin börjar levereras till Europa i april – tas i en enda dos

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inrikes

Nu stoppar EU export från Astra Zeneca

EU har nu stoppat exporten av Astra Zenecas coronavaccin, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SvD.

EU har flera gånger hotat med att exporten kan komma att stoppas om inte läkemedelsjätten levererar de utlovade doserna. Bergström säger nu att inga Astra-doser gått på export sedan slutet av januari.

Innebär exportstoppet att Sverige och EU kan få fler doser?

– Det är svårt att säga. Det är också oklart hur många doser som skulle kunna tillfalla Sverige, säger Richard Bergström till SvD.

 

Janssen börjar leverera vaccin i april

Covidvaccinet från det nederländska läkemedelsbolaget Janssen, ägt av amerikanska Johnson & Johnson, kommer att börja levereras till Europa från den 19 april rapporterar AFP.

Till skillnad från övriga vaccin ges Janssens vaccin i en enda dos. Vaccinet blev godkänt för användning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 11 mars.

 

Polis åtalas för vapen mot kvinna med ettårigt barn

En polis åtalas för att ha hållit sitt tjänstevapen mot en kvinnas hals när hon höll sitt ettåriga barn i famnen, rapporterar Ekot. Händelsen inträffade i Huddinge i juli 2019. Poliserna, som var civilklädda, misstänkte att en man hade koppling till en stulen bil och jagade efter mannen som sprang hem. Väl i lägenheten menar åklagare att poliserna både hotat mannen och kvinnan.

Den andra polisen som åtalas ska ha slagit den unga mannen med knytnävsslag och sparkar i lägenheten medan mannen hade handfängsel.

Det visade sig att bilen inte var stulen utan att den tillhörde en anhörig till mannen.

Båda poliserna nekar till brott.

 

Besvikelse bland Liberalernas förlorare

L-profilen Barbro Westerholm, 87, är djupt besviken över partiets beslut att öppna för samtal med Sverigedemokraterna. Till TV4 Nyheterna säger Westerholm att hon kan komma att lämna partiet om L sätter sig i budgetförhandlingar med SD.

Den nya linjen röstades igenom med två tredjedels majoritet i ett partirådsmöte på söndagen. Fast beslutet har delat partiet och under måndagen meddelade bland andra Abdukadir Salad Ali, som utsågs till ”Årets liberal 2020” att han hoppar av.

 

Utrikes

WHO och Kina: Fladdermöss bakom smittspridning

Coronaviruset spreds förmodligen från fladdermöss till människor via ett annat djur. Det framgår av ett utkast till en rapport som WHO och Kina har gjort som nyhetsbyrån AP har tagit del av. Rapporten skriver också att det är ”extremt osannolikt” att coronaviruset spreds från ett laboratorium, vilket varit en förekommande konspirationstanke.

Rapporten från WHO har försenats i  omgångar vilket har lett till frågetecken om ifall Kina har försökt påverka innehållet.

 

Dags för nya covidvaccin redan om ett år

Dagens covidvaccin kan var ineffektiva och nya modfierade versionen krävas redan inom ett år, menar epidemiologer, virologer och infektionsspecialister i en enkät. Viruset har redan nu uppvisat mutationer, och fler varianter av viruset kan utvecklas som har förmåga att stå emot dagens vaccin. Den förutsägelsen görs i en enkät bland forskare och specialister som Peoples Vaccine Alliance står bakom och The Guardian uppmärksammar. Där deltar organisationer som Amnesty, Oxfam och UNAIDS.

I enkäten deltar 77 forskare och specialister från 28 länder. En tredjedel av dem tror att tidsutdräkten kan vara så liten som nio månader tills helt nya mutationer uppstår.

Att många länder hittills fått och får en låg andel vaccinerade kan också bidra till det, framkommer det.

– Nya mutationer uppstår hela tiden. Ibland hittar de nischer som gör de mer livskraftiga än sina föregångare. De här varianterna kan bli mer smittsamma, säger Gregg Gonsalves, biträdande professor i epidemiologi på Yale University i ett uttalande.

 

500 dött i protester i Myanmar

Över 500 demonstranter har nu dött i protesterna i Myanmar, uppger den regimkritiska gruppen AAPP enligt Reuters. Bara under måndagen ska 14 civila ha dödats. Natten mot tisdagen pausades protesterna tillfälligt för att ge tid för en vaka över de som dött, och under tisdagen var protesterna i gång i en ny form: Invånarna uppmanas att slänga sina sopor på gatan för att störa militärfordonens framfart.

 

Borgmästarkandidat (S) vill ta bort 42 000 P-platser

Sophie Hæstorp Andersen (S), toppkandidat til posten som överborgmästare i Köpenhamn, vill ta bort 42 000 p-platser från gatorna i Köpenhamn, eller var tredje p-plats, skriver Berlingske. Parkeringsmöjlighetern ska flyttas till parkeringshus och -källare, menar hon. Danmark har kommunval i höst och utspelet ska ses som en del i den begynnande valrörelsen. Kommunen och andra partier har redan invänt att det skulle bli en kostsam förändring

 

Opinion

”Att vara borgerlig är att veta vad man inte är”

Den borgerliga identiteten av idag verkar inte vara definierad av gemensamma ståndpunkter, utan mer av vad den inte är, skriver Johan Enfeldt i en ledare på Dagens Arena.

”Att vara borgerlig handlar helt enkelt mer om att inte vara vänster än om att tycka något särskilt i sak. Och skulle man råka tycka samma sak som Socialdemokraterna så är det i alla fall viktigast att inte samarbeta med dem. Det blev extra tydligt i en intervju inför Liberalernas vägval i helgen. Timbros vd Benjamin Dousa ställde där frågan: ”Vad är borgerligheten?”

Istället för något som tydligt skiljer borgerligheten från Socialdemokraterna svarade Nyamko Sabuni med ett välvilligt ordmoln om utbildning, tryckfrihet och medborgerliga rättigheter. Hon följde sedan upp med beskedet att borgerligheten förenas av det här med ”Gör din plikt, kräv din rätt”, en klassisk socialdemokratisk slogan.

Tydligare än så blir inte bristen på innehåll i den nya borgerligheten”, skriver Dagens Arena.

 

”Vi är inte rädda, vi värnar jordbruksmarken”

”Både Kriminalvården och de politiker som styr Trelleborg har bortförklarat motståndet mot anstalten med att människor är rädda för det okända. Vi vill vända på det”, skriver åtta medlemmar i den ideella föreningen Ett fängelsefritt Trelleborg på Sydsvenskan Debatt. Kriminalvården planerar för en ny anstalt i södra Sverige. Tidigare har Svedala i en folkomröstning sagt nej till en anstlat där. Istället landade frågan i Trelleborg, där kommunen så här långt varit positiv. Trelleborgs kommun och Kriminalvården har skrivit under avtal om en etablering i kommunen.

”De tre centerpartisterna Kristina Yngwe, Patrik Holmberg och Christina Nyström anser att den mark som pekats ut av Trelleborgs kommun är olämplig. Området är klassificerat som Sveriges bästa jordbruksmark, skyddat enligt miljöbalken och bör enligt Sveriges livsmedelsstrategi betraktas som skyddsvärd och nödvändig för att öka landets självförsörjningsgrad. För att skydda marken och tillgodose Kriminalvårdens behov föreslår de tre centerpartisterna att det nya häktet läggs i Trelleborg och den nya kriminalvårdsanstalten i Kristianstad.

Genom att kompromissa och ta Centerpartiets förslag på allvar har alla parter i denna konflikt möjlighet att vinna något. Både Trelleborg och Kristianstad får fler statliga arbetstillfällen. Den positiva utveckling som Trelleborg genomgår kan fortgå. Ingen part behöver gå emot miljöbalken och lagstiftarens ambition att skydda jordbruksmarken. Och Kriminalvården får inom relativt kort tid sitt behov av häkte och anstalt tillgodosett flera år i förväg”, skriver Ett fängelsefritt Trelleborg.

 

”100 000 per år dör av farliga ämnen på jobbet”

”I Europa dör 100 000 människor varje år av cancer som orsakats av farliga ämnen och mediciner på jobbet. Det är tio personer i timmen. Det handlar om vanligt folk som går till jobbet varje dag, som kämpar för att få mat på bordet och betala hyra. Det är helt oacceptabelt”, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeirio på Aftonbladet Debatt.

De kräver att ett kommande EU-direktivet ska innehålla:

  • Att inkludera hälsofarliga medicinska produkter i lagstiftningen. Senast i mars 2022 och efter samråd med arbetsmarknadens parter ska en definition av farliga läkemedel och de berörda ämnena fastställas. Dessutom ska standarder och riktlinjer tas fram för beredning, administrering och kassering av dessa läkemedel.
  • Att man sätter bindande gränsvärden för fler cancerframkallande ämnen.
  • Att det införs strängare regler för reproduktionsstörande ämnen på arbetsplatsen.