Emil Källström (C) lämnar alla politiska uppdrag: »Vill inte vara politiker livet ut«

Text: Redaktionen

Foto: TT

INRIKES

Toppolitikern Emil Källström (C) lämnar alla sina politiska uppdrag

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström lämnar alla sina politiska uppdrag efter nuvarande mandatperiod, säger han till tidningen Nordsverige.

– Jag sa redan när jag blev invald via personval att jag inte tänkte bli politiker på heltid livet ut. Efter tolv år och tre mandatperioder tänker jag infria det löftet, säger han till tidningen.

34-åringen ska flytta hem till gården utanför Örnsköldsvik. I övrigt har han inte bestämt vad som händer härnäst, men till Allehanda säger han att han ”hoppas och tror” att det finns en roll för honom i näringslivet. Han drömmer också om att någon gång i framtiden bli kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

Fler män uppger att de haft covid19-symtom länge

Fler män än kvinnor svarar i en studie som Novus gjort att de haft covidliknande symtom i mer än tio veckor, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Undersökningen, påpekar Ekot, är baserad på vad de intervjuade själva uppger om sin sjukdom. Man vet alltså inte om de haft konstaterad covid. Men av dem som svarar att de varit sjuka i mer än tio veckor med covidliknande symtom är nästan dubbelt så många män som kvinnor. Av dem som sökt sig till de två kliniker som startats för patienter med långvariga symtom är en majoritet kvinnor.

Två döda efter kanottur

Två personer hittades döda i Färnebofjärden i Heby kommun under natten till tisdagen, rapporterar Sveriges Radio. En stor sökinsats inleddes efter rapporter om en person som hade gett sig ut på en kanottur på söndagen vid Skekarsbo utan att komma tillbaka. Det visade sig under arbetets gång handla om två försvunna personer, som hittades avlidna vit ett-tiden på natten.

IS-kvinnor utreds för brott som aldrig prövats i Sverige

Totalt har sex kvinnor delgetts misstanke om krigsbrott efter att ha återvänt till Sverige från IS-lägren i Syrien det senaste året. De utreds för vissa former av krigsförbrytelser som aldrig prövats i Sverige, vilket kan medföra svårigheter säger kammaråklagare Reena Devgun till Sveriges Radio.

– Samtidigt finns bättre förutsättningar att utreda brotten, tack vare omfattande dokumentation av IS krigsbrott, säger Devgun.

 

Jobbstress får barnmorskor att lämna yrket

Hög arbetsbelastning får barnmorskor att lämna yrket, vissa redan innan fullföljd utbildning, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt är det enligt Socialstyrelsen, brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. Med sjukskrivningar och pensionsavgångar slutar erfarna barnmorskor.

– Det är synd, tycker barnmorskestudenten Helen María. Det är guld värt att ha erfarna som jobbat länge, för de sitter på så mycket kunskap, säger hon.

UTRIKES

Nordkorea hoppar av Tokyo-OS

Nordkorea kommer inte att delta i sommar-OS i Tokyo, enligt Sveriges Radio, som fått uppgifterna från Nordkoreas idrottsministerium. Anledningen till nordkoreanernas avhopp är att de vill skydda sina deltagare från att smittas av coronaviruset. OS i Tokyo hålls mellan den 23 juli och 8 augusti. I påskhelgen tillkännagav Nordkorea att man vill arrangera OS 2032 tillsammans med Sydkorea,

Kupp i palatset avvärjdes – prinsen rättar sig i ledet

I lördags inleddes en palatsintrig i Jordanien, rapporterar internationella medier, Prins Hamza placerades i husarrest anklagad för kuppförsök med utländsk uppbackning. Efter att först ha hävdat att han inte tänker lyda order och att det jordanska folket tappat tron på den korrupta regeringen kom sent i går kväll ett uttalande om att han lojalt ställer sig bakom kung Abdullah II. Det offentliga palatsdramat har chockerat många jordanier och oroat omvärlden.

 

Brittiska experter varnar för Johnsons väg ur pandemin

Experter menar att Boris Johnsons plan för att återigen öppna Storbritannien innebär stor risk för en tredje våg, skriver brittiska medier. De första stegen, som att öppna barer och frisörer, förväntas inte sätta press på sjukvårdssystemet, enligt modellerna från regeringens vetenskapliga råd Sage. Men experterna i rådet varnar för att det tredje och fjärde steget, som enligt Sky News sker i maj och juni, kan leda till många nya coronafall.

Om inte vissa åtgärder finns kvar under en tidsperiod varnar man för en ”ohållbar press” på sjukvårdssystemet, enligt The Telegraph.

Enligt en annan expertgrupp kan det fjärde steget ”leda till en större uppgång av fall och döda jämfört med vad vi såg under den första vågen”.