Nya Zeeland kan få nygammalt namn

Nya Zeelands maoriska parti vill byta namn på ögruppen, till vad landet hette innan européerna kom dit.

Text:

»Gamla« Nya Zeeland, ja, så kanske östaten utanför Australien snart kan komma att benämnas i folkmun, i alla fall om landets maoriska parti får som det vill. Partiets språkrör Debbie Ngarewa-Packer och Rawiri Waititi har lanserat en namninsamling för att ändra det officiella namnet på Nya Zeeland till Aotearoa, vilket betyder ungefär »det långa vita molnet«.

Aotearoa har de senaste åren använts flitigt av nyzeeländska bolag och makthavare, men har inte fått officiell status. Maoripartiets ledare har dock historien på sin sida, namnet Aotearoa har använts av ursprungsbefolkningen åtminstone sedan 1300-talet. Nya Zeeland fick sitt nuvarande namn på 1600-talet, när europeiska upptäcktsresande namngav ön efter provinsen Zeeland i sydvästra Nederländerna. Det maoriska partiet vill också att landets alla städer ska återfå sina ursprungliga maoriska namn. Övergången ska ske under en femårsperiod. Det sista namnbytet ska då ske 2026.

Att en plats byter namn är inget ovanligt, till exempel heter Mount McKinley och Ayers Rock numera Denali och Uluru. 

Ett byte som kanske inte riktigt har satt sig är när Swazilands kung 2018 döpte om landet till Eswatini. 

Namnbyten kan dock vara kontroversiella, företrädare för Nya Zeelands nationella parti har till exempel föreslagit ett förbud för statsanställda att använda termen Aotearoa. Men det maoriska partiet menar att kritikerna inte har något att rädas:

»Aotearoa är ett namn som kommer att ena landet snarare än splittra det«, skriver språkrören i ett uttalande. »Nya Zeeland är ett nederländskt namn. Även de har bytt namn – från Holland till Nederländerna, för Guds skull!«