10 punkter: Det här vet vi om den utpekade Palmemördaren Stig Engström

Text:

Bild: TT

1) Född 1934 i Indien. Utbildad grafiker och jobbade på Skandia. Tidigare hade han arbetat bland annat på Sveriges radio och SVT.

2) Stig Engström var utbildad militär. Steg i graderna och blev till slut sergeant ett par år efter lumpen.

3) Bodde i Indien upp till 11 års ålder och sattes där på internatskola, enligt journalisten Thomas Pettersson. Han tog aldrig examen där. Enligt Thomas Petterssons och Lars Larsson har haft vapenvana både genom det militära och medlemskap i en skytteklubb. Dessutom ska han ha befunnit sig i palmefientliga kretsar.

4) Själv hade Stig Engström deltagit i en mycket originell rekonstruktion med hjälp av Rapport som sändes på TV. Han säger att han själv hade liknande kläder som den man som vittnats på platsen, men att han var där som vittne. Han kritiserade flera gånger utredningens brist på intresse av hans vittnesmål från mordnatten.

5) Det är fastslaget att han var i området under mordnatten.

6) Filter menar att Stig Engström hade en vän med ett större vapenlager och därigenom kunnat ha tillgång till vapen. Men huruvida ett vapen därifrån användes vid mordet kan inte bekräftas av åklagare Krister Petersson.

7) Stig Engström hade glasögon och har en självbeskriven aversion mot myndigheter och auktoriteter. I en intervju beskrev han sig själv som en rättshaverist.

8) Stig Engström avled 2000 vid 66 års ålder.

9) Under 80-talet var Stig Engström aktiv inom Moderaterna i Täby men lämnade efter en tvist om en skolnedläggning.

10) Han vittnade i rättegången mot Christer Pettersson.

Det talar emot att Stig Engström är gärningsmannen:

  • Trots 788 provskjutna vapen har man inte kunnat knyta ett vapen till mordet, vilket innebär att någon teknisk bevisning inte finns.
  • Stig Engström kontaktade själv polisen efter mordet. Krister Petersson ser dock detta som snarare ett hån mot polisen.
  • Inget vittne har direkt pekat ut Stig Engström som mördaren. Detta innebär att det främst är indicier som pekar på Engström som potentiell gärningsman. Flera vittnesmål har dock beskrivit hur en man som liknade Stig Engström agerade på platsen.
  • Stig Engström förhördes dessutom av polis flera gånger.

LÄS OCKSÅ: 11 saker du (kanske) inte viste om Olof Palme och Palmemordet